Van deze voedingsmiddelen schieten de prijzen in Spanje omhoog

door admin
Van deze voedingsmiddelen schieten de prijzen in Spanje omhoog

De prijzencrisis die de Spaanse economie al sinds vorig jaar treft, grijpt steeds sterker om zich heen in de levensmiddelensector. Uit de consumentenprijsindex (CPI) voor februari die het Spaans bureau voor de statistiek INE vrijdag heeft gepubliceerd, blijkt dat levensmiddelen en niet-alcoholische dranken nu gemiddeld 5,6% duurder zijn dan een jaar geleden. 

De voedingsmiddelen waarvan de prijs omhoog geschoten is als gevolg van de energiecrisis zijn vooral: olijfolie (31% duurder), pasta (20%), meel (12%) en rijst (9,4%). Ook de prijzen van melk (9,4%), koffie (8,2%), vruchtensappen (7,5%), eieren (6,6%) en brood (6,4%) zijn gestegen. 

Stijging voedselprijzen zette al in november in

De voedselprijzen begonnen in november vorig jaar te stijgen, en de stijging maakte een sprong van 1,7% naar 3,3%. Sindsdien is er sprake van een opwaartse trend en de vooruitzichten voor de toekomst – met de oorlog in Oekraïne op de achtergrond – zijn niet bepaald rooskleurig. 

Op de lijst met producten en diensten met de hoogste prijsstijgingen zijn energieproducten nog steeds de onbetwiste koplopers. De elektriciteitsrekening was in februari 80,5% hoger dan een jaar eerder, diesel kostte 28,4% meer en benzine 25,1%. 

Deze voedingsmiddelen zijn fors duurder

Van de 20 producten die in vergelijking met vorig jaar het sterkst zijn gestegen, gaat het in 11 gevallen om voedingsmiddelen of dranken. Bijzonder opvallend zijn de prijsstijgingen voor olijfolie (30,6%); pasta (19,9%); meel (11,7%); babyvoeding (10,5%); fruit in blik (9,5%); rijst (9,4%); melk (9,4%); jam, marmelade en honing (8,7%) en koffie (8,2%). Maar ook vruchtensappen (7,5%); sauzen en kruiderijen (7,1%); chocolade (7,1%); eieren (6,6%); brood (6,4%); rundvlees (6,4%); peulvruchten en gedroogde groenten (6,4%), boter (6,3%), gevogelte (6,2%) en thee (5,5%) zijn fors in prijs gestegen.

Dit vind je misschien ook leuk