Huis aan de Costa del Sol als ’toevluchtsoord’ bij dreigende oorlog

door admin
Huis aan de Costa del Sol als 'toevluchtsoord' bij dreigende oorlog

Dat schrijft de krant El Confidencial op basis van gesprekken met enkele makelaars in de zone. Afgelopen woensdag maakten Zweden en Finland formeel bekend tot de NAVO toe te willen treden. Rusland reageerde direct dat die stap mogelijk ‘een reactie’ van hun kant zal uitlokken.

Deze waarschuwing maakt de schaduw van de oorlog die al over de buurlanden van Rusland hangt groter. Veel burgers in die grensgebieden nemen de dreiging erg serieus en zijn alert. De meer welgestelden onder hen tonen daarom meer interesse om te investeren in ‘vluchthuizen’ aan de Costa del Sol, waar ze direct heen kunnen in het geval Rusland besluit hun land aan te vallen.

“Voor het geval er iets gebeurt”

El Confidencial vroeg Carmen Ariaga van makelaarsbedrijf Christie’s naar de mogelijke invloed van de oorlog in haar sector. Zij legde uit dat “er mensen zijn die in landen grenzend aan Rusland wonen die in de toekomst onroerend goed in Marbella willen kopen en hier willen wonen voor het geval er iets gebeurt”.

Toegenomen belangstelling van Slowaken, Kroaten en Serviërs

Als specifiek voorbeeld vertelde ze over een Zweed die hen belde met interesse in het kopen van een tweede woning in de zogenoemde ‘gouden driehoek’ (Marbella, Estepona en Benahavís). Bovendien stelt ze eveneens sterk toegenomen belangstelling vast vanuit Slowakije, een buurland van Oekraïne. Andere bronnen spreken ook over steeds meer Serviërs en Kroaten met een hoge koopkracht die zich aan het oriënteren zijn op de huizenmarkt in deze zone. 

Vooral geïnteresseerd in afgewerkte projecten

Arriaga wees er verder op dat deze klanten over het algemeen op zoek zijn naar ‘afgewerkte projecten’, dus woningen waar ze zo in kunnen trekken. “Ze zijn niet geïnteresseerd in promoties die pas in de nabije toekomst worden ogpeleverd”. Ze willen het onroerend goed zo snel mogelijk tot hun beschikking hebben mocht er ook een invasie van hun land volgen.

Impuls vastgoedsector Costa del Sol

Verschillende factoren zullen uiteraard bepalen hoe groot de invloed is die de geopolitieke situatie op de vastgoedsector aan de Costa del Sol zal hebben. Toch is het fenomeen een van de vele ingrediënten die bijdraagt aan de enorme impuls die de luxevastgoedsector de laatste tijd doormaakt. Een impuls die bij Christie’s bijvoorbeeld is terug te zien in het feit dat dit bedrijf nu al de volledige omzet van het hele vorige jaar heeft bereikt. En het jaar is nog niet eens halverwege.

Gekte op huizenmarkt in provincie Málaga

De gegevens van de provincie Málaga wijzen op een enorme toename van verkooptransacties die hebben geleid tot een stijging van de prijzen in alle soorten onroerend goed. Het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) meldde vrijdag dat er in het eerste kwartaal van het jaar 11.165 verkoopoperaties zijn uitgevoerd, wat 54% meer betekent dan in dezelfde periode van 2021.

Tweedehandswoningen met 9% gestegen in prijs

Het Fotocasa-portaal publiceerde onlangs dat de prijzen voor tweedehands woningen met bijna negen procent zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De kosten per vierkante meter liggen nu op 2.479 euro gemiddeld. In Marbella gaat het om 3.132 euro per vierkante meter – een groei van 4,1% op jaarbasis.

Nieuwe woningen met 6% gestegen in prijs

In de provincie steeg de prijs van een nieuw huis met 6% volgens de laatste beschikbare gegevens van het ministerie van Verkeer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, terwijil de huren met 9% zijn gestegen. “De promoties die we verkopen stijgen elke twee weken in prijs”, zegt Arriaga, wijzend op een trend die de gevolgen van de oorlog lijkt te overwinnen.

Afgezien van de negatieve gevolgen van de crisis in aanvoer van materialen voor de lopende bouwprojecten met grote vertragingen voor de levertijden tot gevolg en de gestegen energieprijzen, is de algemene mening dat de invloed van de oorlog op de economie van de Costa del Sol vrij beperkt blijft. 

Russische bezoeker blijft weg

Natuurlijk zijn er wel enkele belangrijke transacties met Russische kopers afgebroken, zegt Artur Loginov van Drumelia. “Russen speelden aan het begin van het afgelopen decennium een grote rol, maar tegenwoordig zijn het vooral Noren, Zweden, Dutsers en Britten die veruit de leiding nemen”. 

Vooral horeca en winkels lijden onder ‘exodus’ van Russen

De gevolgen van de afwezigheid van de Russische bezoeker of resident zijn vooral merkbaar in de hotelsector of de winkelcentra volgens Enrique Guerrero, voorzitter van de vereniging voor kleine en middelgrote bedrijven in Marbella (Apynem). Hij wijst erop dat de huidige geopolitieke context vooral heeft geleid tot een ‘exodus’ van Russen. Op de lokale economie hebben vooral de hogere prijzen als gevolg van de invasie veel invloed. 

Gestegen prijzen vormen grootste impact van oorlog

Guerrero verduidelijkt dat de grootste impact van de oorlog terugkomt in de gestegen prijzen. “Ze zijn tussen de 10 en 30 procent gestegen”, benadrukt hij. De opwaartse trend verstikt de marges van het MKB, brengt hun balansen in gevaar en dat heeft gevolgen voor de productie.

Dit vind je misschien ook leuk