Hittegolf in aantocht in grote delen van Spanje

door admin
Hittegolf in aantocht in grote delen van Spanje

Vanaf donderdag komen de thermometers in sommige delen van het zuidelijke schiereiland zelfs boven de 40 graden. Sinds zondag 5 juni begonnen de temperaturen al te stijgen. Die stijgingen houden de komende dagen an en bereiken overdag waarden tussen 5 en 10 graden hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Dat zei Ruben del Campo, woordvoerder van het meteorologisch agentschap Aemet. Hij voegde toe dat zijn meteorologen ook tropische nachten verwachten met minima die niet onder de 20 graden Celcius komen.

Meer dan 40 graden Celcius

Vanaf donderdag komen de maximumtemperaturen in een groot deel van het land al boven de 35 graden uit. Op punten in het midden en zuiden van het land zal het warmer dan 38 graden zijn en voor het komende weekend stijgt het kwik naar verwachting regelmatig tot boven de 40 graden Celcius. Dat zal voornamelijk zijn in de gebieden waar deze hitte gebruikelijk is, zoals in de valleien van de Guadiana in Extremadura en de Guadalquivir in Andalusië. 

Tropische nachten

Volgens Del Campo zal het zelfs al warm zijn in de vroege ochtenduren, met tropische nachten vanaf donderdag aan de Middellandse Zeekust, de zuidelijke helft van het land, het midden en in het Ebro-bekken.

De oorzaak van deze “warme en ongewone episode” is een combinatie van factoren: enerzijds bevindt zich een massa, warme, subtropische lucht, samen met hogedrukgebieden zowel aan de oppervlakte als in de hogere niveaus van de troposfeer. Van hieruit treden dalende bewegingen op van die lucht, die verwarming en vochtverlies veroorzaken. 

Langste dagen

Bovendien is juni de maand waarin de zon erg hoog boven de horizon staat waardoor het opervlak veel opwarmt. Omdat er nauwelijks bewolking zal zijn, is de straling van die zon gedurende het maximaal aantal uren, nu de langste dag van het jaar nadert nog warmer. 

Hoelang deze hittegolf zal duren is volgens Rubén Del Campo nog ‘onzeker’, maar het is waarschijnlijk dat het kwik vanaf zondag of maandag weer begint te dalen. 

Dit vind je misschien ook leuk