Verbod op circusvoorstellinge met dieren in Spaans Baskenland

door admin
Verbod op circusvoorstellinge met dieren in Spaans Baskenland

Het parlement kondigde een nieuwe dierenbeschermingswet toe die een verbod inhoudt op circusshows met dieren in Baskenland. Dat betekent dat er nu 12 autome regio’s in Spanje zijn die deze shows hebben verboden. De meest gebruikte wilde dieren zijn de grote katten (tijgers en leeuwen), terwijl ook olifanten of zelfs een nijlpaard worden gebruikt.

Het wetsvoorstel is doorgegaan met de steun van de PNV, de Euskadi Socialistische Partij, EH Bildu en PP+Cs, en de onthouding van Elkarrekin Podemos-IU en Vox.

Lees ook: Dieren in Spanje binnenkort emotionele wezens voor de wet

Sinds 2016 heeft InfoCircos ontmoetingen met de Baskische regering en een goed contact met de parlementaire fracties om het verbod op circussen met wilde dieren in Baskenland te verkrijgen. Eerder spande de organisatie zich al op gemeentelijk niveau in om de stopzetting van de autorisatie van dit type voorstellingen in de belangrijkste gemeenten van de regio voor elkaar te krijgen. 

InfoCircos is dan ook verheugd dat deze wetgeving eindelijk van kracht is. Ze waarderen de goede instellig van de parlementaire fracties als het gaat om het opnemen van het verbod op circussen met dieren. Het was een van de belangrijkste punten die ze in de nieuwe wet wilden laten openemen. 

Nu Baskenland toetreedt tot het verbod, leeft 80% van de Spaanse bevolking al in een gebied dat vrij is van circussen met wilde dieren, zowel in de 12 autonome gemeenschappen waar deze shows zijn verboden, als in de gemeenten die vrij zijn verklaard van circussen met wilde dieren.

Brede concensus

Volgens Marta Merchán, coördinator van InfoCircos: “Het verbod op het gebruik van wilde dieren in circusshows is iets waarover brede consensus bestaat, niet alleen op sociaal niveau, maar, zoals wordt gezien in de meeste gemeenschappen en gemeenten, van bijna alle politieke formaties.”

De aanwezigheid van wilde dieren in circussen brengt enorm veel leed voor deze dieren met zich mee. Bovendien vormt het een gevaar voor de openbare veiligheid en brengt de gezondheid van de dieren in gevaar. De Europese Veterinaire Federatie (FVE) en de Algemene Raad van Veterinaire Verenigingen van Spanje bevestigen dit en vragen de bevoegde autoriteiten om circusvoorstellingen met wilde dieren uit te bannen. 

Hulp bij onderbrengen dieren

InfoCircos heeft altijd haar hulp aangeboden aan circusgezelschappen die stoppen met het houden van wilde dieren. De dieren waarmee ze werkten moeten elders een onderkomen vinden. Vaak lukt dat in opvangcentra als AAP Primadomus (lid van IfoCircos) in Villena (Alicante. Hier is 80% van de opgevangen grote katachtigen afkomstig uit circussen of fokkers die verbonden zijn aan circussen. 

In mei werd een andere overwinning op dit vlak behaald. Toen maakte het ministerie van Cultuur een einde aan de subsidieregelingen voor circussen die met wilde dieren optreden. De overheidssteun varieerde van 10.000 tot 40.000 euro per jaar per circus. 

Vanuit InfoCircos bedanken en juichen ze de Baskische regering toe voor het aannemen van deze maatregel en dringen ze er bij de 5 resterende autonome gemeenschappen op aan het proces te versnellen om een ​​einde te maken aan shows in heel Spanje die een constant risico vormen voor de openbare veiligheid, gezondheid en welzijn van wilde dieren.

In totaal hebben 25 EU-landen nationale wetgeving die het gebruik van dieren in circussen beperkt en in de overige 3 zijn er regionale en gemeentelijke verboden. 

Circus met wilde dieren wel toegestaan

In Andalusië zijn circusvoorstellingen met dieren nog niet verboden. Wel hebben 52 gemeenten verordeningen ingesteld om deze circussen te weren. 

Ook op de Canarische Eilanden is nog geen regionaal verbod. 15 gemeenten hebben dit op eigen initiatief lokaal ingevoerd.

Andere regio’s waar je nog wilde dieren in een circus kunt zien zijn: Cantabrië, Castilla y León en de regio Madrid. Wel zijn er in deze autonome regio’s veel plaatsen waar circusvoorstellingen met dieren op lokaal niveau is verboden. Catalonië was in 2015 de eerste autonome regio in Spanje de het verbood. (bron: InfoCircus.es)

Dit vind je misschien ook leuk