Tien handige weetjes om niet te veel te betalen in Spaanse horecagelegenheden

door admin
Tien handige weetjes om niet te veel te betalen in Spaanse horecagelegenheden

De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft een reeks tips gepubliceerd die handig zijn om te weten als je graag wat buiten de deur eet of drinkt in Spanje. De OCU wijst erop dat een aantal zaken niet in rekening mag worden gebracht ‘zonder dat dit duidelijk op de menukaart wordt vermeld’. Dit zijn de tips:

1. Bars en restaurants mogen niets extra berekenen voor de terrasservice, tenzij dat duidelijk op het menu staat aangegeven. 

2. Het is wettelijk toegestaan een minimum bedrag aan consumpties of een maximum tijdsduur op het terras vast te stellen, maar alleen als de klant hiervan uitdrukkelijk op de hoogte wordt gesteld bij aankomst op het terras. 

3. Dankzij de OCU mogen horecagelegenheden geen geld rekenen voor kraanwater of weigeren om klanten gratis kraanwater te geven, omdat zij bijvoorbeeld de smaak ervan niet goed vinden.

4. Het in rekening brengen van kosten voor bediening aan tafel of voor bestek is onwettig. Dit zit impliciet in de prijs verwerkt. Een aperitiefje of brood kan in rekening worden gebracht indien dit wordt besteld en de prijs wordt vermeld. 

5 .Vis, vlees en schaal- en schelpdieren waarvan de prijs op de markt op het menu wordt vermeld, moeten een basis of gewicht hebben om de prijs bij benadering aan te kunnen geven. 

6. Als een product buiten het menu om wordt aangeboden, moet de prijs worden vermeld, anders mag de klant de prijs van een soortgelijk gerecht op de kaart betalen. 

7. De op de menukaart vermelde prijzen worden geacht definitief en volledig te zijn, inclusief btw. Als de btw niet is inbegrepen, moet dit uitdrukkelijk worden vermeld. 

8. Het etablissement moet de klant een ‘doggybag’ verstrekken indien hij/zij de rest van de maaltijd wenst mee te nemen, maar mag dit in rekening brengen, mits dit wordt aangegeven. 

9. In geval van vooruitbetaling bij een tafelreservering moet dit bedrag in mindering worden gebracht op de definitieve rekening.

10. De horecagelegenheid is verplicht de factuur te voorzien van de gegevens van alle verbruikte producten.

Dit vind je misschien ook leuk