Waterdiefstal in gortdroog Andalusië in ruil voor geld, reisjes en luxe

door admin
Waterdiefstal in gortdroog Andalusië in ruil voor geld, reisjes en luxe

Zij stonden diefstal van water uit de belangrijkste rivier van Andalusië toe aan boeren in ruil voor contant geld, reisjes en jachtdgen. Door de aanhoudende droogte is het schuldgevoel van een enkeling die bij de maffiapraktijken betrokken was, vermoedelijk in zoverre gaan opspelen`dat besloten werd de zwijgplicht alsnog te verbreken.

Bekijk ook: Grootschalige waterdiefstal ontdekt in droog Spanje tijdens macro-operatie

De droogte in Andalusië neemt zulke ernstige vormen aan dat op sommige plekken al beperkingen zijn opgelegd aan het drinkwatergebruik en er in veel gebieden quota zijn ingesteld voor de bewatering van landbouwgronden. 

Ondanks deze situatie hielden twee toezichthouders van het waterbeheeragentschap van de Andalusische overheid er een lucratieve illegale handel in water op na. Hiervoor werden ze beloond met contant geld, kratten met vruchten, reisjes en jachtdagen. Die beloningen werden uitgedeeld door boeren die hun land hierdoor meer konden besproeien dan hen was toegestaan. 

Volgens bronnen van de krant El Confidencial deden de twee verdachten dat al jaren. Ze konden ermee wegkomen, omdat de landbouwers onderling een zwijgplicht hadden afgesproken (een bekende praktijk uit de maffiawereld). Maar de droogte maakte sommige tongen alsnog los. 

De verdachte toezichthouders

De twee ambtenaren, die bijna met pensioen zouden gaan, zijn aangehouden door de politie. Ze voelden zich verheven boven de wet omdat ze er al jaren mee weg waren gekomen. Zo negeerden ze zelfs een vlot met een waterleiding om water uit de rivier de Guadalquivir te pompen. 

Het einde van het zwijgen

Aan deze illegale toestand is nu een einde gekomen. De waterschaarste en het plichtsbesef om zich aan de vastgestelde quota te houden, hebben sommige boeren in het gebied La Vega bij Sevilla ertoe gebracht het zwijgen te doorbreken. Nu het aantal vierkante meters met gewassen minder wordt door het gebrek aan water, wordt de ‘omertà’ (de Italiaanse term voor de zwijgplicht in de maffiawereld) gebroken.

Het opsporingsonderzoek

Specialisten van de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse rijksoverheid stelden een gebrek aan controle vast op zowel de boven- als ondergrondse wateronttrekkingi in het bewuste gebied. Ze startten met hun onderzoek dat ze van meet af aan richtten op de veronderstelde “passiviteit van de toezichthoudende rivierwachten”. Gedurende het onderzoek kwamen de twee toezichthouders in beeld. 

De handelswijze

Zij worden ervan verdacht “valse inspectierapporten te hebben opgesteld voor het nationaal waterbeheeragentschap” tijdens de uitoefening van hun functie. Verder waarschuwden ze de landbouwbedrijven tevoren wanneer een inspectiebezoek zou worden gedaan. Zo konden die tijdig “elk object waaruit zou kunnen worden afgeleid dat er onrechtmatig water uit de rivier werd gehaald verwijderen”.

De verdachten zouden “hebben geknoeid met de meetapperatuur”, die de hoeveelheid water registreerde die ten behoeve van irrigatie uit de rivier werd gehaald. Het onderzoek van de milieupolitie wees uit dat sommige “wel tot vijf keer zoveel” het land bewaterde dan was toegestaan door het waterbeheeragentschap. 

De geconstateerde buit

De politie constateerde dat de twee toezichthouders “als tegenprestatie voor deze illegale activiteiten geld en landbouwproducten” zouden hebben ontvangen. Daarnaast kregen de verdachten volgens de politie onder meer “gratis vakantieverblijven in woningen van de eveneens verdachte bedrijven” en kregen ze gratis “filmuitjes”. 

Gevolgen: een nog groter watertekort

Dit onrechtmatig gebruik van water – erg kwalijk is in deze droge periode – dwong het waterbeheeragentschap om water van andere gebieden naar de Guadalquivir te laten stromen om te voorkomen dat het ecologisch systeem van die rivier zou worden verstoord. Hierdoor werden weer andere watergebruikers getroffen. 

Vervolging

Zowel de twee toezichthouders als zes agrarische ondernemers worden strafrechtelijk vervolgd wegens omkoping en valsheid in geschrifte.

Dit vind je misschien ook leuk