De belangrijkste nieuwe energiemaatregelen van de Spaanse regering

door admin
De belangrijkste nieuwe energiemaatregelen van de Spaanse regering

Het voornaamste doel is het laatstgenoemde, de consumenten en dan met name de meest kwetsbaren te beschermen, het gasverbruik te verminderen en de solidariteitsinspanningen met andere Europese landen te vergroten. 

Op dit moment, en uit bronnen van het ministerie voor Ecologische Transitie, zijn dit de belangrijkste maatregelen die gezamenlijk een besparing van 5,1% tot 13,5% op de landelijke vraag op het gasverbruik opleveren tussen augustus dit jaar tot maart 2023.

1. Bescherming voor de kwetsbaren

Naast de reeds genomen maatregelen wil het kabinet zorgen dat meer mensen gebruik kunnen maken van zowel de elektrische als de thermische toeslagen. De toegepaste korting wordt verhoogd tot respectievelijk 65% en 80% voor begunstigden die als kwetsbaar en ernstig kwetsbaar worden beschouwd. En er komt tijdelijk een nieuwe categorie consumenten met 40% korting op de rekening voor werkende huishoudens met een laag inkomen, waar nog eens 1,5 miljoen gezinnen van profiteren. Het doel is dat met deze maatregelen een groter deel van de bevolking wordt beschermd.

2. Buurtbesparingen voor centrale- of blokverwarming

De regering is eveneens van plan een oplossing te bieden aan die gemeenschappen van bewoners die gemeenschappelijke verwarmingsketels hebben en daarom niet kunnen profiteren van de kortingen die worden geboden door het door de TUR gereguleerde gastarief. Ook kunnen zij niets besparen door hun individuele gedrag aan te passen.

Volgens berekeningen van de overheid leven er 1,7 miljoen huishoudens in deze situatie. Binnenkort wordt de regelgeving goedgekeurd om dit te veranderen en ook deze mensen te beschermen. Door de maatregel kan de rekening van deze huishoudens worden gehalveerd.

3. Zonnedaken en eigen verbruik

De regering gaat de financiële steun voor eigen consumptie met zo’n 500 miljoen euro uitbreiden. Dat gebeurt vooral in de autonome regio’s waar meer vraag is. Ook zal een verruiming tot 500 meter worden goedgekeurd voor de grens waar de productie-installatie kan worden vastgesteld met betrekking tot het punt van verbruik.

Bronnen van het ministerie zijn zeer tevreden over het tempo waarin het aantal installaties voor eigen verbruik groeit in Spanje. Het land zal naar verwachting 2022 afsluiten met 4,5 GW van aangesloten installaties. Bovendien willen ze ook de gedeelde zelfconsumptie bevorderen. Al deze maatregelen worden binnenkort verder uitgewerkt.

4. Spaarplannen bij overheden en grote bedrijven

Het kabinet gaat een energiebesparingsplan opstellen waar alle overheidsdiensten zich verplicht bij aansluiten. Hiervoor wordt een platform gecreëerd waar de maatregelen van elke autonome gemeenschap of gemeenteraad worden weergegeven. Elke entiteit heeft tot 1 december de tijd om zijn energiebesparingsplan in te dienen.

Evenzo wil de regering dat de grote Spaanse bedrijven zich bij dit plan aansluiten en hun eigen energiebesparingsplannen en efficiëntiemaatregelen opstellen en bekendmaken.

5. Nieuwe, transparantere rekeningen

Een andere belangrijkste maatregel in het plan is de elektriciteits- en gasrekening voor consumenten transparanter worden. Ook zal de consument inzage krijgen in hoe huishoudens in dezelfde buurt met een vergelijkbaar profiel consumeren. Maatregelen om dit in werking te zetten, moeten nog worden goedgekeurd.

De energiebedrijven zullen via de rekeningen aanbevelingen moeten doen om thuis minder energie te verbruiken. Deze zullen zowel in elektriciteits- als gasrekeningen worden vastgelegd. Het is verder de bedoeling om de ontwikkeling van deze regelgeving zo snel mogelijk goed te keuren. 

6. Belastingverlagingen

Naast de aangekondigde btw-verlagingen op elektriciteits- en gasrekeningen, werkt de regering aan de invoering van een reeks belastingverlagingen voor mensen die met hun acties en keuzes blijk geven het meest voorstander te zijn van de energietransitie.

Lukt het je bijvoorbeeld om een ​​bepaalde hoeveelheid energie te besparen, of ga je een warmtepomp in plaats van een gasketel installeren, dan kun je hiervan profiteren. 

7. Overheidsfinanciering voor het MKB

Kleine en middelgrote bedrijven die energiebesparende maatregelen willen treffen, hun ketel willen vervangen of een andere actie nemen om hun energieverbruik te verminderen, zullen in aanmerking kunnen komen voor overheidsfinanciering. 

8. Meer steun voor de industrie

Een andere maatregel in het plan is meer steun voor de industrie. Het gaat in principe om meerdere maatregelen, maar dit zijn de belangrijkste: de uitbreiding van het ‘Strategische Project voor Economisch Herstel en Transformatie van Hernieuwbare Energie, Hernieuwbare Waterstof en Opslag (Perte ERHA) met 1 miljard euro. 
Binnen dit pakket van 1 miljard euro is het de bedoeling om het  Belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI) rond fotovoltaïsche zonne-energie te promoten met de aangekondigde nieuwe zonnepanelenfabriek. Ook wordt binnenkort een nieuw plan voor decarbonisatie van de industrie goedgekeurd en aangekondigd.

9. Meer flexibiliteit bij de planning van het elektrische systeem

Het kabinet wil niet zo lang wachten met het actualiseren van de Energieplanning van het Elektriciteitssysteem als tot nu toe is gebeurd. Dat moet veel flexibeler worden vanwege de behoeften aan meer flexibiliteit van de sector. Daarom wil het kabinet vanaf januari gaan werken aan de actualisering ervan.  

10. Meer solidariteit met de EU

Spanje moet zijn Europese partners zoveel mogelijk helpen in deze energiecrisis. Daarom gaat de regering al haar energie-infrastructuren maximaliseren. In het geval van gas zal de virtuele LNG-gasleiding tussen Barcelona en Livorno de export naar Italië met 3% verhogen.

Daarnaast zal de huidige gascapaciteit die via VIP Pirineos naar Frankrijk wordt geëxporteerd met 18% toenemen en is het de bedoeling om vanaf begin 2023 de hervergassingsinstallatie in Gijón op te starten. Hiermee wordt de Spaanse capaciteit om LNG-schepen te exporteren naar andere Europese havens vergroot.

Dit vind je misschien ook leuk