Forse toename van adviseurs en topambtenaren van Spaanse regering

door admin
Forse toename van adviseurs en topambtenaren van Spaanse regering

Sinds Pedro Sánchez in 2018 als premier aantrad, is het aantal regeringsfunctionarissen met 26% gestegen, tot 1.875 in juni dit jaar. 1123 hiervan zijn adviseurs, een toename van 37,6%, en 752 topambtenaren, een toename van 12%. Beide aantallen zijn nog nooit zo hard gestegen volgens de gegevens van het ministerie van Financiën en Ambtenarenzaken en het Rapport Overheidspersoneel van de Spaanse  Algemene Rekenkamer (Intervención General del Estado).

De koploper

Het ministerie van het Voorzitterschap en Betrekkingen met het Parlement met aan het hoofd Félix Bolaños, heeft verreweg de meeste hoge ambtenaren en tijdelijke functionarissen. Aan het eind van vorig jaar waren dat er 537,8 meer dan het jaar daarvoor. Hiervan zijn 521 tijdelijke functionarissen en de rest topambtenaren. Hiermee neemt het ministerie bijna een derde van het totaal aantal benoemde personen van de uitvoerende macht voor rekening.

De nummers twee en drie

Op de tweede plek op deze ranglijst staat het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit ministerie telt in totaal 316 hoge ambtenaren en adviseurs, hieronder ook het netwerk van ambassadeurs. Dat maakt  een eerlijke en vergelijking met de overige ministeries niet mogelijk. Op de derde plaats staat het ministerie van Territoriaal Beleid onder leiding van de regeringswoordvoerder Isabel Rodríguez. Aan het eind van 2021 telde dit ministerie 196 medewerkers. Dat is liefst vier keer zoveel als de 49 in het jaar daarvoor.

Grootste stijgers

Na het ministerie van Buitenlandse Zaken is het ministerie van Wetenschap en Innovatie onder leiding van Diana Morant met een groei van 119% van het aantal medewerkers verreweg de grootste stijger. Op de voet gevolgd door het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie met aan de leiding Nadia Calviño met een groei van 109,7%. De derde grootste stijger met 107% is Defensie, voorgezeten door Margarita Robles.

De volgers

Met een forse toename tussen 2020 en 2021, zij het in mindere mate, zijn de volgers het ministerie van Sociale Zekerheid, Inclusiviteit en Migratie en het ministerie van Financiën, geleid door respectievelijk José Louis Escrivá en María Jesús Montero.

Als je alleen uitgaat van het aantal topambtenaren binnen een ministerie dan moet het ministerie van Ecologische Transitie beslist genoemd worden. Dit aantal bedroeg in 2020 16 en in 2021 29, hetgeen een stijging van maar liefst 80% inhoudt.

Inkrimpingen

Hekkensluiters van de lijst zijn de ministeries van van Landbouw, Visserij en Voeding, van Gelijkheid, van Justitie, van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten en het ministerie van Gezondheidszorg, Consumptie en Sociaal Welzijn. Landbouw en Gelijkheid hebben elk 26 vrij benoemde posten, een aantal dat in beide gevallen ongewijzigd is gebleven. Het ministerie van Justitie laat zelfs een daling van 18% zien.

Het ministerie van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten telde in 2020 vijf hoge ambtenaren en zeven tijdelijke functionarissen, waarmee het totaal op 12 komt, en in 2021 is dit aantal 18. Afgezien van dit alles moet worden opgemerkt dat het ministerie van Gezondheidszorg, Consumptie en Sociaal Welzijn  onder leiding van Alberto Garzón, niet kan worden vergeleken met 2020, omdat het geen gegevens verstrekt over het aantal ambtenaren, noch over het aantal tijdelijke functionarissen. Wel bekend is dat het nu het ministerie is met het kleinste aantal functionarissen. Het telt slechts 15 medewerkers: 7 hoge ambtenaren en 8 tijdelijke adviseurs.

Hoge kosten in context van crisis

Dit alles vindt plaats in een context van economische crisis, gekenmerkt door hoge inflatie na de stijging van energiekosten en grondstoffen als gevolg van de invasie van Oekraïne door Rusland. De stijging van de uitgaven aan hoge ambtenaren en adviseurs doet zich ook voor net op het moment dat de regering een nieuw belastingplan heeft aangekondigd. Men wil 4 miljard euro ophalen bij grote fortuinen vanaf 3 miljoen euro. 

Dit vind je misschien ook leuk