Spaanse politie frustreert vestiging Mocro Maffia in Catalonië

door admin
Spaanse politie frustreert vestiging Mocro Maffia in Catalonië

De operatie werd uitgevoerd met gelijktijdige invallen in Nederland en Catalonië tegen deze gevaarlijke criminiele organisatie met een epicentrum in Nederland en België en waar ook de Nederlandse politie (IRC Den Haag) aan deelnam. 

Twee prominente leden van de maffiagroep zijn gearresteerd in Den Haag, en een derde persoon in Mataró (Barcelona), naast vier mensen die nog worden onderzocht. 

In beslag genomen wapens, geld en goederen

In Nederland zijn vuurwapens en munitie en ongeveer 2.000.000 euro in beslag genomen. Hiermee heeft de groep appartementen, luxegoederen en high-end voertuigen gekocht, die in Spanje zijn witgewassen via intermediaire bedrijven. De verdachten worden in verband gebracht met de misdaden witwassen van geld, drugshandel, illegaal wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De snelheid en soepelheid in de samenwerking van het SIRENE-kantoor in Spanje en de impuls en steun die aan het onderzoek is gegeven door het provinciaal parket van Barcelona, ​​zijn van cruciaal belang geweest om het onderzoek tussen beide landen te versnellen.

Witwassen

Met de operatie is voorkomen dat deze Nederlandse Mocro Maffia zich in Catalonië vestigde. Hier waren ze van plan geld van drugshandel wit te wassen via verschillende bedrijven en via de aankoop van goederen. 

Start onderzoek

Het multidisciplinaire onderzoek ging in februari 2021 van start met de oprichting van een Joint Investigation Team (JIT) tussen de Nationale Politie en Mossos d’Esquadra. Dit team ging op zoek naar aanwijzingen met betrekking tot misdrijven van overvallen met geweld in geldauttomaten door middel van explosieve gassen in verschillende EU-landen.

In januari 2020 werden in Catalonië twee overvallen op geldautomaten gepleegd met behulp van explosieven. Via de interpolitionele coördinatiesystemen van de Europese Unie is bekend geworden dat er mogelijk een persoon van Nederlandse afkomst achter deze overvallen zou zitten.

Vanaf dat moment startten de Nationale Politie en Mossos d’Esquadra een gezamenlijk onderzoek naar de in Catalonië woonachtige hoofdverdachte en naar bovengenoemde overvallen. Dat bracht een mogelijke criminele organisatie van Nederlandse afkomst aan het licht die zich in Catalonië had gevestigd.

Verschillende Europese onderzoeksbevelen (OEI) werden vervolgens uitgevaardigd door de onderzoeksrechter 2 van Mataró. Daarmee moest worden bevestigd dat de hoofdverdachten binnen de organisatie verantwoordelijk waren voor het faciliteren van de leden van de Mocro-Maffia en zijn vestiging in Spanje.

Wat is de Mocro Maffia?

De zogenaamde “Mocro Maffia” is het resultaat van de vestiging in Nederland en België van verschillende clans, voornamelijk bestaande uit mensen van Noord-Afrikaanse afkomst. Deze clans zijn bijzonder gevaarlijk vanwege de gewelddadige methoden die ze in hun bedrijf gebruiken. Ze lijken in opkomst te zijn en hun invloed te verspreiden in andere landen van de Europese Unie, waaronder Spanje. 

De tentakels van de Mocro Maffia verbinden hen met criminele organisaties van over de hele wereld. Ook is er sprake van een toenemende activiteit in de Rotterdamse haven, de belangrijkste in Europa op het gebied van goederenvervoer over zee. De boventoon voeren hier de banden met criminele groepen die in Noord-Afrika actief zijn in de handel in hasj; en in Zuid-Amerika in verband met de handel in cocaïne.

Het potentiële gevaar van de leden van de criminele organisatie blijkt uit het type aangetroffen wapens en munitie. Met name verschillende semi-automatische pistolen en een revolver om de verdovende middelen waarmee ze handelden en grote hoeveelheden aan contant geld te beschermen. Deze lagen opgeslagen in panden die de bende in Catalonië beheerde.   

De organisatie was bezig met het opzetten van een structuur die het witwassen van grote drugswinsten mogelijk zou maken. Na twee jaar van uitgebreid onderzoek van de samenwerkende politie-eenheden was het mogelijk om de bedrijven te identificeren die de criminele organisatie gebruikten om de verworven goederen wit te wassen. Ook werden de connecties met Nederland blootgelegd waarmee de verdachten verschillende witwasoperaties uitvoerden. 

Op 13 oktober zijn agenten van de Nationale Politie en Mossos d’Esquadra naar Nederland afgereisd om gelijktijdig verschillende huiszoekingen in Nederland en Spanje te kunnen uitvoeren. Deze hebben geresulteerd in het in beslag nemen van betaalrekeningen, high-end auto’s, jetski’s, juwelen, gecertificeerde gouden munten) naast de vondst van ongeveer 2.000.000 euro in contanten (euros en Zwitserse franken).

Twee van de belangrijkste onderzochte personen, die in Nederland zijn gearresteerd, zijn daar gevangengezet. Vier anderen worden nog onderzocht. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten. 

Dit vind je misschien ook leuk