Frankrijk, Spanje en Portugal willen onderzeese waterstofpijpleidingen

door admin
Frankrijk, Spanje en Portugal willen onderzeese waterstofpijpleidingen

De regeringsleiders van Spanje en Portugal, Pedro Sánchez en António Costa, en de Franse president Emmanuel Macron formuleerden dit doel vrijdag in Alicante, Zuid-Spanje, zo vertelde Sánchez aan journalisten. De EU zou moeten bijdragen aan de geschatte kosten van het project van ongeveer 2,5 miljard euro.

De aanvraag voor de noodzakelijke opname van het project in de lijst van zogenaamde projecten van gemeenschappelijk belang (PGB’s) moet uiterlijk op 15 december in Brussel worden ingediend. Vanaf het begin zal er alleen waterstof door de buis worden vervoerd, zo’n twee miljoen ton per jaar, aldus de Spaanse premier.

Voorzitter EC verwelkomde de overeenkomst

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, woonde de bijeenkomst bij samen met  de voorzitter van de Europese Raad,  Charles Michel. Zij verwelkomde de overeenkomst als een belangrijk onderdeel van het Europese programma REPowerEU. Dat programma is bedoeld om investeringen in energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en de infrastructuur van de Energie Unie mogelijk te maken. Het doel is om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken, dat wil zeggen geen klimaatschadelijke gassen meer uit te stoten.

Tien miljoen ton groene waterstof in 2030

In 2030 zal de EU naar schatting tien miljoen ton groene waterstof produceren uit duurzame energiebronnen en dezelfde hoeveelheid weer importeren, aldus Von der Leyen. Transportcapaciteiten zoals de energiecorridor vanaf het Iberisch Schiereiland zijn hiervoor onontbeerlijk.

Pijpleiding van Barcelona naar Marseille

Spanje, Portugal en Frankrijk waren in oktober in principe overeengekomen om de pijpleiding van Barcelona naar Marseille aan te leggen, wat ook door Duitsland werd toegejuicht. Eerder was de voltooiing van een pijpleiding, de MidCat, door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk mislukt vanwege tegenstand uit Parijs. Daar had eerst aardgas doorheen moeten worden gepompt en pas later groene waterstof.

Ambities van Spanje en Portugal

Spanje en Portugal hopen grote producenten te worden van groene waterstof, geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht, als onderdeel van de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering.

Dit vind je misschien ook leuk