Uniek apparaat in Andalusië moet voorkomen dat lynxen worden overreden

door admin
Uniek apparaat in Andalusië moet voorkomen dat lynxen worden overreden

Onderdeel van de bescherming is het voorkomen van levensbedreigende risico\’s, zoals overreden worden. Dat gebeurt met regelmaat. In maart is \’Kadir\’, een tien jaar oud territoriaal volwassen mannetje, overreden en gedood. Dat gebeurde in de gemeente Hinojos in Huelva. In april stierven nog eens exemplaren in de provincie Huelva. 

Als reactie op deze ongelukken op bepaalde Andalusische wegen kondigde het regionale ministerie van Duurzaamheid, de installatie van een baanbrekend systeem in Spanje aan. Inmiddels is het systeem al in gebruik. Volgens de Junta de Andalucía is het unieke apparaat in Spanje geïnstalleerd in gebieden waar het grootste aantal Iberische lynxen is geregistreerd. Het doel is om te voorkomen dat ze worden overreden. 

Extra element 

Het apparaat, AVC-PS (Prevention of Animal-Vehicle Collisions), is al geplaatst op de CO-3102 weg in Cordoba, op de A-301 in Jaén en op twee plaatsen op de A-481 weg, één in de provincie Huelva (tussen Villamanrique de la Condesa en Hinojos) en de andere in de provincie Sevilla. DE AVC-PS wordt toegevoegd als een extra element op de kritieke wegen voor wilde dieren. Het is een aanvulling op de virtuele barrières en neuromarketingpanelen om bestuurders bewuster te maken.

Hoe werkt het infrarood- en thermische camerasysteem?

Voertuigen moeten op deze trajecten hun snelheid verminderen voor het geval er plotseling een dier de weg op komt en de bestuurder niet kan voorkomen dat het dier overreden wordt. De regionale overheid wijst erop dat dit nieuwe signaal alleen werkt in risicosituaties.

Dit betekent dat het wordt geactiveerd wanneer er bijvoorbeeld een lynx langs de kant van de weg verschijnt en een auto met te hoge snelheid nadert. Dankzij een set infraroodsensoren en een thermische camera detecteert het signaal het dier.

Vervolgens wordt er een waarschuwing op het dashboard weergegeven zodat bestuurders dit kunnen zien en langzamer gaan rijden. Tegelijkertijd meet een radarsensor of de auto vertraagt. De lichtindicatie wordt dan uitgeschakeld.

Maar wat als de auto de instructie niet opvolgt? Dan wordt een waarschuwing naar de regeleenheid gestuurd, die een geluid activeert om de dieren weg te jagen. Dit voorkomt dat ze de weg op gaan.

Dit vind je misschien ook leuk