
Ondanks een daling van de algemene inflatie tot 1,9% in juni, bleef de voedselinflatie steken op een hoge 10,3%. Camilo Ulloa, econoom bij BBVA Research, benadrukte in de krant El Mundo dat de inflatie een blijvende impact zal hebben op de huishoudens. Hoewel er tekenen zijn van een daling van de prijzen, suggereren analyses dat de prijzen in supermarkten pas medio 2024 zullen stabiliseren en zelfs dan nog boven het niveau van vóór de crisis zullen liggen.
Maatregelen om inflatie te bestrijden
De regering heeft maatregelen genomen om de inflatie te bestrijden, waaronder een verlaging van de BTW op bepaalde basisvoedingsmiddelen. Deze maatregel zou gezinnen dit jaar een besparing van €1,32 miljard moeten opleveren, volgens schattingen van het ministerie van Financiën. Desondanks hebben deze maatregelen de sterke prijsstijgingen niet kunnen compenseren. Producten zoals olijfolie, rijst, aardappelen, melk, eieren en suiker hebben aanzienlijke prijsverhogingen gezien, variërend van 13,1% tot 44,9%.
De oorzaak van deze prijsstijgingen is een combinatie van factoren, waaronder stijgende energieprijzen, verstoringen in de toeleveringsketens, ongunstige weersomstandigheden die de oogsten hebben beïnvloed, en de oorlog in Oekraïne, die de graanhandel heeft verstoord.
Grondstoffenprijzen dalen
Hoewel de prijzen van grondstoffen, zoals gemeten door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), sinds maart 2022 dalen, is het onduidelijk wanneer deze daling zal doorwerken in de eindprijzen voor consumenten. Experts suggereren dat, op basis van historische trends, het gemiddeld anderhalf jaar duurt voordat de voedselinflatie stabiliseert na een daling van de FAO-index.
De regering heeft ook andere maatregelen geïntroduceerd, zoals een cheque van €200 voor kwetsbare gezinnen. Echter, deze maatregel heeft niet het gewenste effect gehad, aangezien minder dan de helft van de beoogde begunstigden ervan heeft geprofiteerd.
Consumenten passen koopgedrag aan
Als reactie op de stijgende prijzen hebben consumenten hun koopgedrag aangepast door te zoeken naar aanbiedingen, prijzen te vergelijken tussen verschillende supermarkten, te kiezen voor goedkopere huismerkproducten en vers voedsel te vervangen door diepvriesproducten. Deze veranderingen weerspiegelen zich in de dalende verkoopvolumes van de belangrijkste supermarkten in het land.
Bekijk ook: Update goedkoopste en duurste supermarkten van Spanje