
Het aantal televisiekijkers is eveneens afgenomen. Vergeleken met het jaar vóór de pandemie is dat aantal met 25% gereduceerd. Sommigen beweren dat de afnemende belangstelling komt door een toegenomen bewustzijn in Spanje over dierenleed. Anderen, zoals de schrijver en expert Fernando González Viñas, stellen dat het onzinnig is om stierengevechten te koppelen aan een politieke trend.
Progressief Spanje wil minder stierenvechten
Toch is het in Spanje duidelijk dat de progressieve regeringen van de laatste jaren veel meer geneigd zijn het stierenvechten in de ban te doen dan hun rechtse collegae. Links nam met maatregelen om stierengevechten niet meer prime time uit te zenden op de nationale televisie, kinderen te weren bij de bloedige spektakels of het intrekken van subsidies. Daarentegen presenteert de ultrarechtse partij Vox, in samenwerking met hun lokale en regionale bondgenoten van de PP, de stierengevechten als een belangrijk onderdeel van de culturele traditie van Spanje.
Maatregelen van (ultra)-rechts
Inmiddels zijn in de regio's met een rechts-conservatief bestuur maatregelen genomen zoals de oprichting van een directoraat-generaal voor plattelandsinfrastructuur, erfgoed en stierenvechten in de Junta de Extremadura. Vox zal dit directoraat overnemen. De plaatsing van de stierenvechter en advocaat Vicente Barrera als minister van Cultuur in de regio Valencia of de aankondiging in Castilla y León van beurzen om studies en opleidingen gerelateerd aan stierenvechten te financieren. In Madrid verdubbelde president Ayuso vorig jaar in oktober nog de begroting van de regio voor 'tauromaquia' (alles rond de 'kunst van het stierenvechten'). Andalusië overweegt nu gemeenten te subsidiëren om het stierenvechten middels festiviteiten in hun dorp te promoten.
Lees ook: 25 juni is de jaarlijkse Werelddag tegen Stierenvechten
Op gemeentelijk niveau omvat het aan de macht komen van Vox door toedoen van de PP aankondigingen zoals de creatie van een gemeentelijke trofee voor de beste stierenvechter op de kermis in Valladolid, een investering om de kosten van de arena in Guadalajara te dekken of de heropening van de arena in Gijón. Die was begin vorig jaar gesloten vanwege instortingsgevaar van delen van de tribune.
Historische daling van het aantal stierengevechten
Ondanks de rechtse politieke steun voor de stierengevechten, tonen statistieken van het ministerie van Cultuur een historische daling van de interesse, zowel live als via media. In de laatste gegevens bedroeg het totale aantal stierengevechten 1.546, een lichte toename vergeleken met de jaren voor de pandemie. Desalniettemin daalde het aantal toeschouwers drastisch naar 776.000, het laagste in tientallen jaren. Gek genoeg is wel het aantal 'matadores' of stierenvechters dat ingeschreven staat de laatste jaren toegenomen.
Kwart van toeschouwers komt gratis binnen
De cijfers tonen ook aan dat ondanks het feit dat een kwart van de toeschouwers gratis toegang kreeg, de algehele belangstelling sterk is afgenomen. Ter vergelijking: vijftien jaar geleden trokken stierengevechten bijna 10% van de bevolking, nu is dat nog maar 2%.
Dit percentage ligt duidelijk onder het cijfer dat door het CIS is geregistreerd onder degenen die dagelijks naar de mis gaan (5,9% van de bevolking), en ook onder degenen die, volgens cultuurstatistieken, klassieke muziekconcerten bijwonen (3,9%), naar het theater gaan (8,2%) of kunstgalerijen bezoekt(6,9%).
Stierengevechten en stierenfestiviteiten
Er zijn twee soorten evenementen met stieren te onderscheiden in Spanje: de verschillende soorten stierengevechten in arena's en stierenfeesten in dorpen zoals stierenrennen en andere festiviteiten waarin stieren een hoofdrol spelen. Praktisch 80% van de eerste is geconcentreerd in Castilla-La Mancha (365 vorig jaar), Castilla y León (346), Madrid (263) en Andalusië (249). Van de resterende stierenfestiviteiten speelt meer dan de helft zich af in de regio Valencia (8.702). Ook in de Ebro-vallei is een sterke aanwezigheid van de laatste met 1.662 in Navarra, 806 in Aragon en 315 in La Rioja, in totaal 16,5% en waaraan een deel van de 140 in Euskadi en 54 in Catalonië wordt toegevoegd.
Mannen en vrouwen als publiek
Er bevinden zich doorgaans dubbel zoveel mannen als vrouwen onder het publiek van stierengevechten. De verdeling naar leeftijd plaatst adolescenten van 15 tot 19 jaar als de groep die vaker een stierengevecht bezoekt. Zij zijn ook degenen die de meeste uitnodigingen ontvangen, aangezien 39,2% van hen gratis binnenkomt.
Dit laatste percentage wordt alleen overtroffen door 74-plussers, aangezien bijna de helft (48,5%) van degenen die naar de pleinen gingen, deze gratis betrad.
De steeds verder dalende interesse in deze traditionele Spaanse activiteit doet wel de vraag rijzen of de politieke steun van rechts wel genoeg is om de dalende trend te kunnen keren en de tauromaquia in Spanje levend te houden.
Lees ook: Stier verdronken tijdens Bous a la Mar in Spaanse badplaats Denia