
Hij reageert daarmee op de opmerkingen van Olivér Várhelyi, een Europese commissaris, die eerder aankondigde dat de betalingen aan Palestina onmiddellijk zouden worden opgeschort – een beslissing die later werd herroepen en "ter beoordeling" werd gesteld.
ADVERTENTIE
Spaanse positie in het Europese overleg
Albares zal als eerste het woord nemen in een videoconferentie tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. Hij is duidelijk over de Spaanse positie: "We kunnen een terroristische groep als Hamas niet op één lijn stellen met het hele Palestijnse volk, een bevolking met enorme behoeften." Hij benadrukt dat de hulp moet worden voortgezet en dat het stoppen van die hulp contraproductief zou zijn.
Humanitaire noodzaak
De minister merkt op dat de Palestijnen zelf "met afgrijzen" kijken naar de aanvallen van Hamas en "bang" zijn voor de gevolgen. Albares voegt eraan toe dat "er meer hulp nodig zal zijn, niet minder, gezien de humanitaire situatie die zich ontvouwt."
Evacuatie van Spaanse burgers in Israël
Ondanks het feit dat er geen plannen zijn om Spaanse ingezetenen in Israël te evacueren, bevestigde Albares dat de Spaanse regering een militaire operatie voorbereidt om ongeveer honderd Spanjaarden die daar voor toerisme of zaken zijn, naar Spanje te brengen.
Reactie op kritiek
In reactie op kritiek van de Partido Popular (PP) over het gebrek aan daadkracht na de aanvallen van Hamas, benadrukte de minister dat alle ministers "geëngageerd zijn voor vrede in het Midden-Oosten". Hij verklaarde ook dat er binnen de regering "geen enkele neutraliteit" is: "We uiten onze sterke veroordeling van wat een terroristische daad is, maar ook de noodzaak om hulp te blijven verlenen aan het Palestijnse volk."
Lees ook: Twee Spanjaarden vermist door Hamas-aanval op Israël