
De Europese Commissie heeft de lidstaten opgeroepen om nationale plannen te ontwikkelen voor de exploitatie van kritische mineralen die essentieel zijn voor de energietransitie. Volgens de nieuwe Europese Wet op Kritische Grondstoffen moet tegen 2030 ten minste 10% van deze grondstoffen uit de EU zelf komen.
Dit heeft ook gevolgen voor Spanje, dat rijke voorraden heeft van onder meer lithium in Extremadura en kobalt in Córdoba. Een specifieke focus ligt op Monte Tropic, een onderzeese berg bij de Canarische Eilanden, die tevens door Marokko wordt geclaimd.
Geopolitieke spanningen
Monte Tropic is rijk aan strategische mineralen zoals kobalt, telurium, zeldzame aarden en lithium. Terwijl de Europese Unie streeft naar het veiligstellen van deze grondstoffen voor haar energietransitie, heeft het Koninkrijk Marokko al jarenlang claims op dit gebied. Recente wetgevende bewegingen in Marokko wijzen op een intentie om deze claims te verstevigen.
Milieu en wetgeving
"Deze wet zal de lidstaten verplichten om in mijnen te investeren. In Spanje hebben we veel van deze grondstoffen, maar we staan voor een dilemma in verband met de milieu-impact van mijnbouw," aldus experts in de sector. Onlangs trok de Spaanse minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, zich terug uit een topconferentie over de winning van kritische mineralen, wat vragen oproept over Spanje's betrokkenheid in deze kwestie.
Internationale afhankelijkheid
De EU benadrukt dat, ondanks de inspanningen om de productie binnen de Unie te vergroten, er nog steeds een afhankelijkheid zal zijn van import van kritische grondstoffen. "Internationale handel blijft essentieel. De EU moet haar wereldwijde betrokkenheid versterken met betrouwbare partners om de investeringen te diversifiëren en de stabiliteit van de internationale handel te bevorderen," aldus de Europese Commissie.