
Ze uitten hun diepe zorgen tijdens een persconferentie in het Museum van de Geschiedenis van de Joodse Gemeenschap in Madrid: “Meer dan 200 mensen zijn ontvoerd door de Palestijnse militie en we zitten al bijna 20 dagen zonder enige informatie over hun welzijn," benadrukken ze.
Internationale steun
De Israëlische burgers werden ontvangen door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, en later door de Joodse Gemeenschap in Madrid. Ze waren gekleed in T-shirts met de gezichten van hun gekidnapte familieleden en werden gesteund door demonstranten die de gewelddadige acties van Hamás veroordeelden. Rodica Radian-Gordon, de Israëlische ambassadeur in Spanje, sprak ook haar steun uit en riep op tot internationale solidariteit.
Persoonlijke verhalen
Maayan Sigal, één van de familieleden, is wanhopig: "Mijn moeder is diabetisch, en we hebben geen idee of ze toegang heeft tot haar medicijnen."
Naama Weinberg vertelde met een trillende stem over haar 79-jarige oma die simpelweg een bericht stuurde dat luidde: "HELP."
Yulie, een andere betrokkene, spreekt over haar dramatische ervaringen en de angst om haar beide ouders te verliezen.
Spaanse connectie
Opmerkelijk is dat één van de gijzelaars een collega is van de Spanjaard Iván Illarramendi, wiens verblijfplaats ook onbekend is sinds de aanval van Hamás. "Ik heb met Iván gewerkt, hij is een goede en wijze man," vertelt Robert Meyer, die op de persconferentie aanwezig was.
Oproep aan de Spaanse regering
De vijf Israëlische burgers zijn unaniem in hun oproep aan de Spaanse regering: "We vragen de Spaanse overheid om te praten met landen die invloed kunnen uitoefenen op Hamás." Ze willen dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen om een einde te maken aan de gijzelingen en de opkomst van Hamás in Gaza.
Lees ook: Voorstel Spaanse premier: Vredesconferentie en erkenning van Palestijnse Staat