Typisch Spaans horeca-fenomeen verboden: ‘de aceitera’

door admin
Typisch Spaans horeca-fenomeen verboden: 'de aceitera'

Vanaf maandag 3 maart is het in Spanje verboden deze aceiteras te gebruiken in horecagelegenheden. Het was officieel al verboden vanaf 1 januari, maar restaurants en bars kregen nog de mogelijkheid hun voorraden op te maken. De Spaanse regering keurde de maatregel in november vorig jaar al goed in het kader van een actieplan van de Europese Unie ter stimulans voor de olijfoliesector. 

Met het verbod op navulbare verpakkingen denkt de overheid de garantie op kwaliteit en authenticiteit van de olijfolie die de consument wordt voorgeschoteld te verbeteren. Dit zal ook het imago van het product en de betreffende keurmerken (de D.O.’s: denominacion de Orígen) ten goede komen. Daarbij zal elke eenheid olijfolie die de consument onder ogen krijgt voorzien zijn van een etiket. Bovendien hoopt de regering met deze maatregel ook fraude met navulbare olijfolie te voorkomen en de export van het product te verbeteren.

Spanje is wat capaciteit betreft het grootste olijfolieproducerende land ter wereld. Van het totale olijventeeltareaal in Europa van 5.163.000 hectare ligt 48 procent in Spanje.

Consumentenorganisaties

Consumentenorganisaties zijn niet blij met de maatregel omdat ze vrezen dat de extra kosten van de aanschaf van niet-navulbare verpakkingen doorberekend zullen worden aan de consument. De belangenverenigingen in horeca is het er evenmin mee eens, want ziet ook op tegen de extra kosten. De olijfoliesector zelf juicht te maatregel juist toe. Voor producenten van specifieke olijfolie’s betekent een herkenbare verpakking op tafel een extra PR-middel. 

Dit vind je misschien ook leuk