Massale manifestatie in Barcelona voor recht op referendum

door admin
Massale manifestatie in Barcelona voor recht op referendum

Volgens de Guardia Urbana waren er 1,8 miljoen mensen op de been. Dit cijfer wordt echter door de regering iets naar beneden bijgesteld tot een getal tussen de 470.000 en 520.000. Een opvallend verschil. Opvallend is ook dat de Spaanse media relatief weinig aandacht besteden aan deze toch wel historische manifestatie van opvallende omvang. Kijk je in de Catalaanse krant La Vanguardia dan gaat het nergens anders over.

De massa mensen kwam in elk geval op de been om de V van ‘victoria’ (winst), ‘voto’ (stem) of ‘voluntad’ (vrijwilligheid) te vormen. Onder het motto ‘9n gaan we stemmen, 9n gaan we winnen’, bleven ze juichen, met Catalaanse vlaggen zwaaien en luisteren naar de verschillende speeches op diverse podia. 

De massale betoging haalde ook de internationale pers zoals de New York Times, BBC, Le Monde en Die Welt. Overal wordt aangehaald dat de Catalanen Schotland als voorbeeld zien, omdat daar op 18 september wel gestemd mag worden voor al dan niet onafhankelijk doorgaan. De Spaanse regering bestempeld een referendum over een onafhankelijk Catalonië als illegaal en wil er dus niets van weten. Voor de Catalanen biedt de wereldwijde aandacht voor hun acties hoop op een toenemende druk op de Spaanse regering om de geluiden serieus te nemen en er iets mee te doen.

Artur Mas, de huidige president van Catalonië en de aanzwengelaar van het referendum dat nog steeds gepland staat op 9 november, heeft Rajoy inmiddels laten weten dat hij de massale betoging van donderdag 11 september niet kan negeren. ‘We gaan zeker stemmen, onder welke voorwaarden dat moeten we nog bezien’, zo zei Mas vrijdag.  

La Diada

Wat eigenlijk een dag is ter herdenking van de Val van Barcelona in 1714, nu precies driehonderd jaar geleden, veranderde langzaamaan in een regionale feestdag voor de Catalanen. Sinds de crisis toesloeg en de bevolking in de regio ontevredener werd over hoe ze als relatief rijke regio in Madrid werden vertegenwoordigd, is La Diada op 11 september veranderd in een nationalistische feestdag.

Van herdenking tot nationalistische feestdag

Dit terwijl nog massa’s Catalanen gewoon bij Spanje willen blijven. Er is een groep die niet los van Spanje wil, maar wel vindt dat Madrid niet het recht om een stem uit te brengen mag ontnemen én de groep die onafhankelijk van Spanje door wil gaan. Volgens Carme Forcadell, voorzitter van de nationalistische partij ANC. heeft Catalonië het driehonderd jaar geprobeerd, maar blijkt nu dat samen met Spanje niet werkt. 

Dit vind je misschien ook leuk