Ook witte haaien langs de Spaanse kust

door admin
Ook witte haaien langs de Spaanse kust

De website Fordivers.com behandelt 15 haaiensoorten die je tegen kunt komen als je in Spaanse wateren duikt of zwemt. Maar, geen paniek: in 400 jaar tijd werden er slechts twee aanvallen door een haai geregistreerd in Spanje en geen van die twee was dodelijk.

De witte haai

De mensenhaai (Carcharodon carcharias) komt, inderdaad, ook voor in de Middellandse zee, zij het sporadisch. Het gevaar voor de mens van deze soort is echter door films als Jaws schromelijk overdreven. Op het menu van dit \’monster\’ staan vooral makreel, tonijn en andere grote vissoorten en als de haai ouder is ook zeerobben, zeeleeuwen, dolfijnen en soms andere haaiensoorten. De witte haai kan maximaal 5 tot 6 meter lang worden en leeft vanaf de kust tot waar de zee circa 1.000 meter diep is en staat op de Rode Lijst van de IUCN als kwetsbaar. Met de stierhaai en de tijgerhaai hoort de mensenhaai tot de gevaarlijkste haaiensoorten. De mens is echter geen natuurlijke prooi. De witte haai heeft een sterke reukzin voor bloed. Een druppel ruikt hij al in 4,6 miljoen liter zeewater. In de afgelopen 50 jaar zijn er slechts 23 witte haaien in de Middellandse Zee gevangen. Verder komt hij voor in alle oceanen en in koude en gematigde zeeën.

De haringhaai

In het Spaans aangeduid met Cailón (Lamna nasus) staat de haringhaai ook als kwetsbaar op de Rode Lijst omdat het vlees ervan zeer geliefd is en bekendstaat als \’het rundvlees van de zee\’, maar ook omdat sportvissers deze haai als een goede vangst zien. In 40 jaar tijd is de soort met 90% in aantallen geslonken. De Haringhaai die vrij snel en agressief is, komt voor langs de hele mediterrane kust en rond de Canarische Eilanden. Soms naderen ze stranden en havens in de zomermaanden dicht omdat ze zoeken naar voedsel (sardines, makrelen of schaaldieren). De haai kan 3,5 meter lang worden en een gewicht bereiken tot 225 kilogram. Soms eet hij ook een dolfijn.

Blauwe haai

Op deze haai die in het Latijn aangeduid met Prionace glauca wordt fanatiek gejaagd binnen de Europese Unie met jaarlijks circa 4.000 ton. Ook deze haai prijkt op de Rode Lijst als bedreigde diersoort. De blauwe haai komt voor in alle zeëen en oceanen en kan soms afstanden tot wel 5.000 kilometer afleggen. Gemiddeld is de haai slechts 2,5 meter lang en 80 kilo zwaar. Op het mnu staan calamares, tonijnen (de kleinere), tandbaarzen… Toch behoort de blauwe haai bij de familie der requiemhaaien. Deze is bekend van de meeste aanvallen op mensen.

In het artikel kun je verder onder andere nog lezen over de Hamerhaai (Sphyrna zygaena en Sphyrna lewini), de doornhaai (Squalus acanthias). Vorige week spoelde nog een reuzenhaai aan op het strand bij Barbate (Cádiz). Deze haai kwam waarschijnlijk verstrikt in een visnet aan zijn einde.

In maart vonden vissers in Barcelona een dode voshaai van 3 meter aan in hun netten. Een ongebruikelijke vondst want deze soort wordt nauwelijks in de Middellandse Zee aangetroffen. 

Vorige zomer werden er blauwe haaien gespot voor de kust van Barcelona. Deze constatering leidde tot het afsluiten van zes stranden gedurende een middag.

Dit vind je misschien ook leuk