WWF: Teveel lynxen in Spanje doodgereden

door admin
WWF: Teveel lynxen in Spanje doodgereden

Lynxen lopen het meeste gevaar op plekken waar weinig zicht is, na bochten of waar hun voedsel (vooral konijnen) dichtbij doorgangswegen leeft. Volgens WWF zullen nog voor het einde van dit jaar – als niet wordt ingegrepen – 36 lynxen doodgereden worden. In 2014 vonden in totaal 22 lynxen de dood onder de wielen van een auto of vrachtwagen.  

Binnen een week overleden vijf lynxen. drie werden doodgereden, één werd gestroopt en één overleed aan een natuurlijke oorzaak. Dit jaar zullen in het kader van het programma om in gevangenschap geboren lynxen uit te zetten in het wild, veertig dieren worden vrijgelaten. Men hoopt hiermee de lynxenpopulatie in Spanje te versterken en diverser te maken, zodat hun kans op overleven groter wordt. Dit werd vorige week gemeld door het betreffende programma Life+Iberlince.

Geld nodig

Íñigo de la Serna van het Ministerie van Openbare Werken en Vervoer zegt dat er dringend geld nodig is voor het verbeteren van de snelwegen in de gebieden waar lynxen leven. Volgens Life+Iberlince werd een van de eerste lynxen die binnen dit porgramma werd vrijgelaten vorige week dood aangetroffen in het jachtgebied in Viso del Marqués in Ciudad Real. Ook werd op 12 januari een lynx overreden op de snelweg N-420 en op 6 januari op de A 421 in de gemeente Adamuz (Córdoba). Weer een andere lynx werd dood aangetroffen in een val in een wildreservaat in de gemeente Jimena (Jaén). Deze lynx werd gevonden dankzij de radiozender die ze droeg. Melisandre twee jaar geleden geboren in de fokkerij Centro de Cría de Silves in Portugal en vrijgelaten in Guarrizas (Jaén) in februari vorig jaar 2016.

Volgens het Programa ‘Lynx ex situ’ overleed Durillo, een lynx die in de natuur geboren werd, aan de gevolgen van een luchtweginfectie. Durillo maakte deel uit van het fokprogramma dat deze lynxen in de natuur wil helpen.

Niet nog een overreden lynx

WWF begon bijna twee jaar geleden een campagne om de ernstige bedreiging voor lynxen door aanrijdingen aan de kaak te stellen. Zodoende werd de campagne ‘Niet nog een overreden lynx’ gelanceerd. Uiteindelijk werden hiermee 22.000 handtekeningen verzameld.

WWF zegt dat ondanks de mooie woorden, de technische ontwikkelingen en de implementatie van diverse kleinere maatregelen (zoals het repareren van hekken, het opruimen van planten die dichtbij de snelweg groeien, wijzigingen aan de infrastructuur en een verbeterde signalering), nog te weinig is gebeurd. 

Lees ook: In gevangenschap geboren Iberische lynxen vrijgelaten en Het gaat de goede kans op met de Iberische lynx en Iberische lynxen in de Big Cat Month van National Geographic

Dit vind je misschien ook leuk