Update terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils

door admin
Update terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils

Donderdagmiddag voor vijf uur reed een bestelbusje circa 500 meter over het voetgangersgedeelte van La Rambla, de drukste winkelstraat in het centrum van Barcelona. Bij deze aanslag kwamen 13 mensen om het leven en raakten ruim honderd personen gewond, waarvan vijftien zwaargewond zijn. Op dit moment is officieel bekend dat er een Belgische vrouw om het leven is gekomen en er drie Nederlanders gewond zijn geraakt. Zij zijn buiten levensgevaar. De familie is door de autoriteiten op de hoogte gebracht. Ook wordt gezegd dat er drie Duitsers zijn omgekomen, maar dat is door de autoriteiten niet bevestigd. Men wacht op de aankomst van familieleden voor identificatie. De bestuurder van het busje is nog voortvluchtig. Twee mannen zijn gearresteerd door de Catalaanse politie op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag, die inmiddels is opgeëist door de Islamitische Staat. 

Cambrils

Bij de tweede aanslag in het toeristische Cambrils zijn zeven mensen, zes burgers en één agent, gewond geraakt toen terroristen in de nacht van donderdag op vrijdag met hun auto op mensen inreden bij de strandboulevard. Cambrils ligt 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. Toen zij tot stilstand kwamen en uitstapten op de Avenida Diputació de Cambrils, zijn ze door de politie neergeschoten. Vier verdachten kwan direct om het leven en de vijfde overleed later aan zijn verwondingen. De terroristen droegen bomvesten.

Controlepost

In Barcelona reed een bestuurder in op twee agenten bij een controlepost. Deze verdachte is door agenten doodgeschoten. Men onderzoekt nog of er verband is tussen deze actie en de aanslag op de Ramblas. Wel heeft de politie verband tussen de aanslagen in Barcelona en Cambrils bevestigd. Na de aanslag zijn direct metro- en treinstations in het gebied afgesloten. Mensen werd geadviseerd voorlopig binnen te blijven. Ook in Cambrils vluchtten mensen van de strandboulevard, waar de aanslag plaatsvond restaurants en winkels binnen en wachtten daar tot ze van de politie te horen kregen of ze weer naar buiten konden.

Explosie Alcanar

Voor de aanslag in Barcelona raakte een woning in Alcanar verwoest door een explosie. Hierbij kwam een persoon om het leven. In eerste instantie dacht de politie aan een gaslek, maar nu wordt vermoedt dat de bewoners explosieven aan het maken waren. 

Geen foto’s en video’s verspreiden

De Spaanse autoriteiten verzoeken via Twitter en Facebook mensen dringend géén foto’s en video’s van de aanslagen te verspreiden via sociale media uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. 

Minuut stilte

In Barcelona wordt zaterdag om 12 uur een minuut stilte gehouden om slachtoffers en nabestaanden steun te kunnen betuigen. Ook steeds meer andere Spaanse gemeenten sluiten zich aan bij dit initiatief en organiseren hun eigen herdenkingen. Op vliegveld El Prat zijn ruimtes ingericht om familieleden van slachtoffers van de aanslag op te vangen. De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Matthijs van Bonzel, komt vrijdagochtend aan in Barcelona om de Nederlandse gewonden bij te staan en solidariteit te betuigen met Spaanse autoriteiten. De Spaanse koning zal ook bij de minuut stilte zijn uit solidariteit met de slachtoffers. Metro- en buslijnen zullen vrijdag niet op de Ramblas stoppen omdat het gebied nog is afgezet in de zoektocht naar de voortvluchtige verdachte. 

Gewonden

Van de ruim honderd gewonden, waaronder kinderen in Barcelona liggen er 88 in verschillende ziekenhuizen in Catalonië. Vijftien hiervan zijn zwaargewond en bevinden zich in kritieke toestand, 23 personen minder zwaar en 50 zijn lichtgewond. Na de aanslag in Cambrils liggen nog vijf personen in verschillende ziekenhuizen in Tarragona. Een hiervan is in kritieke toestand, twee zijn zwaargewond en een is lichtgewond, zo meldden de autoriteiten.

Driss Oukabir

In eerste instantie dacht de politie de identiteit van de omgekomen verdachte in Barcelona te weten. Driss Oukabir meldde zich zelf bij de politie toen hij zag dat een foto van hem was verspreid. Volgens hem is zijn paspoort gestolen en was hij tijdens de aanslag in Ripoll, zo’n 100 kilometer ten noorden van Barcelona in het binnenland. Het busje waarmee de aanslag op de Ramblas werd gepleegd was op zijn naam gehuurd. 

Verdachte nog voortvluchtig

De politie is nog steeds op zoek naar de pleger van de aanslag die het busje bestuurde in Barcelona. De Catalaanse politie heeft naast de twee eerder opgepakte verdachten een derde persoon aangehouden in Ripoll (Girona). Deze wordt door de politie in verband gebracht met de aanslagen van donderdag in Barcelona en Cambrils.

Volgens Spaanse media is de man die donderdagmiddag door de politie werd doodgeschoten een jonge broer van Oukabir. Het zou gaan om Moussa Oukabir (18). Het busje dat is gebruikt bij de aanslag was gehuurd op naam van Driss Oukabir. Op zijn naam zou ook een tweede busje zijn gehuurd, dat werd gebruikt als vluchtauto. Deze werd later in het plaatsje Vic teruggevonden door de politie. Vic ligt tussen Barcelona en Ripoll in.

Drie dagen nationale rouw

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft opgeroepen nu de eenheid te bewaren in de gezamenlijke strijd tegen terreur. Vlak na de aanslag zei hij op Twitter: ‘Het verzorgen van de gewonden, het oppakken van de moordenaars en het herstellen van de normaliteit. Spanjaarden zullen terrorisme overwinnen.’ Eerder zei hij: ‘De terroristen zullen nooit een verenigd volk verslaan dat van vrijheid houdt en niet van barbararie. Heel Spanje staat de slachtoffers en hun families bij.’ Ada Colau, burgemeester van Barcelona zei op Twitter: ‘Dank voor de solidariteit die ontvingen vanuit de hele wereld. Barcelona is moedig en verenigd. Terreur zal dat nooit veranderen’. De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Telefoon en email

De Catalaanse politie heeft een telefoonnummer en email beschikbaar gesteld voor burgers die mogelijk nuttige informatie hebben over beide aanslagen. Het telefoonnummer is +34 937 285 220 en het emailadres: mossos.terririsme@gencat.cat. Het telefoonnummer voor familieleden van slachtoffers is +34 900 400 012.

Dit vind je misschien ook leuk