Almería is de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie in 2019

door admin
Almería is de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie in 2019

De eervolle vermelding werd met trots in ontvangst genomen door Ramón Fernández Pacheco, die al eind vorig jaar op de hoogte was gebracht. Hij wees op de positieve gevolgen die alleen al de nominatie voor zijn stad heeft gehad met meer bezoekers en meer aandacht in zowel nationale als internationale pers voor het gastronomische aanbod. De voorzitter van de Spaanse horecafederatie José Luis Izuel benadrukte nog eens het feit hoe belangrijk het toerisme is voor de Spaanse economie en welke grote rol de Spaanse gastronomie daarin speelt. 

De jury die de stad uit alle gegadigden koos benadrukte het feit dat Almería midden in de ‘groentetuin van Europa’ ligt en dat één op de drie huishoudens in Europa geregeld producten uit Almería consumeert. Belangrijke producten die uit de regio komen en ook een grote rol spelen in de lokale keuken zijn olijfolie, wijn, vis, groenten en fruit. Typische gerechten zijn de rode gamba van Garrucha, pulpo seco (inktvis), bouillabaisse soep, caldo quemao en het pastagerecht gurullos con conejo met konijn en saffraan. Tel daarbij op de cheriganes, snedes stokbrood bestreken met aioli en met beleg zoals tonijn, tomaat, kaas en ham en de populaire tapa tabernero. Soepen met nog een Arabische oorsprong en stoofpotten als choto al ajillo

Andere Spaanse steden die bekroond werden met deze titel in het verleden zoals Cáceres, Toledo en León, zagen het aantal bezoekers aan hun stad direct toenemen. De benoeming vormt een positieve stimulans voor de lokale restaurants extra hun best te doen om hun keuken op de gastronomische kaart te zetten. In totaal heeft de stad ruim 300 culinaire activiteiten georganiseerd de komende maanden.

Voor het eerst ging de prestigieuze titel naar een stad aan de kust van de Middellandse Zee. 

Dit vind je misschien ook leuk