Amandelen in Spanje teruggeroepen vanwege salmonellabesmetting

door admin
amandelen

Het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (AESAN) heeft een voedselwaarschuwing uitgegeven voor de aanwezigheid van Salmonella in geschaafde amandelen van Spaanse herkomst. 

Deze waarschuwing is afkomstig van het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) na meldingen door gezondheids- en consumentenautoriteiten in Denemarken en Duitsland.

Producten uit de handel genomen

Het betreft specifiek ‘gepelde en geschaafde amandelen’ waarin concentraties van de bacterie die salmonellose veroorzaakt  zijn aangetroffen. Het alarmniveau is als ‘ernstig’ bestempeld. Er zijn echter geen meldingen van getroffen consumenten. Volgens RASFF werd de waarschuwing door het bedrijf zelf gegeven na het detecteren van de besmetting tijdens een zelfinspectie.

De amandelen zijn uit de handel genomen in Duitsland, Denemarken en Spanje. De getroffen partijen in Zweden zijn vernietigd. Salmonella bacteriën zijn de voornaamste oorzaak van voedselinfecties in de Europese Unie, naast E. coli en Listeria monocytogenes. Ondanks strenge controles zijn deze pathogenen uiterst moeilijk volledig uit het voedselproductieproces te verwijderen.

Weerstand tegen bacteriën vormt een bedreiging

De bacteriële resistentie vormt een extra bedreiging voor de voedselveiligheid. Een ‘megauitbraak’ afkomstig van een bekende Belgische chocoladeproducent, werd verergerd door deze resistentie. Deze uitbraak kenmerkte zich door een ongewoon hoog aantal kinderen dat opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Sommigen met ernstige klinische symptomen zoals bloederige diarree.

Salmonella-infecties zijn over het algemeen mild of zelfs asymptomatisch. In ernstiger gevallen kunnen ze leiden tot symptomen zoals diarree, koorts en buikkrampen, die optreden tussen acht en 72 uur na blootstelling aan de bacterie. De meeste gezonde mensen herstellen binnen enkele dagen zonder specifieke behandeling, al kan het maanden duren voordat de darmflora weer normaal is.

In sommige gevallen kan de met salmonellose geassocieerde diarree zo ernstig zijn dat medische behandeling noodzakelijk is. Complicaties kunnen levensbedreigend zijn als de infectie zich buiten de darmen verspreidt. De meest voorkomende behandeling is hydratatie om de verloren vloeistoffen te vervangen. Soms worden antibiotica voorgeschreven bij ernstige gevallen of wanneer wordt vermoed dat de infectie in de bloedbaan is terechtgekomen.

De amandel als Spaans ‘superfood’

Amandelen worden normaliter sterk aanbevolen als onderdeel van het Mediterrane dieet. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, en een breed scala aan vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze rijk aan calcium, zink, kalium, fosfor, ijzer, vitamine E, niacine, folaten, thiamine en riboflavine.

Dankzij hun hoge gehalte aan vezels en eiwitten helpen deze noten om een vol gevoel te geven. Dat draagt bij aan gewichtsbeheersing. Hun enkelvoudig onverzadigde vetten bieden ook voordelen voor het hart- en vaatstelsel door te helpen het cholesterolgehalte onder controle te houden. Een dagelijkse portie van 25 gram draagt bij aan 42% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E en 18% van de aanbevolen inname van fosfor.

Lees ook: Zelf Spaanse ajoblanco maken

Dit vind je misschien ook leuk