Zelf Spaanse ajoblanco maken

Koude knoflook amandelsoep uit Spanje

door admin

In de hete Spaanse zomermaanden is het heerlijk om een koude soep te eten. Naast de bekende gazpacho is ook de ‘ajo blanco’ razend populair.

De soep wordt meestal opgediend met geschilde en ontpitte druiven, soms met stukjes meloen of appel of zelfs met rozijnen. Je kunt er kant-en-klaar amandelpoeder voor gebruiken maar ook zelf de ontvelde, blanke amandelen malen. Gebruik je verse amandelen die nog in een vel zitten, kun je deze een nacht laten weken. Daarna laat het velletje zo los. Heb je daar geen tijd voor, leg ze dan twee minuten in kokend heet water, schep ze eruit en laat ze schrikken in een bak met koud water die al klaar staat. Vervolgens knijp je de amandelen zo uit hun velletje.

Amandelen en knoflook

amandelen ajoblanco

De hoofdingrediënten voor deze koude soep zijn supergezond. Amandelen zitten net als veel andere noten boordevol onverzadigde vetten, calcium, eiwitten, mineralen en vitaminen, waaronder veel vitamine E. Die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten en organen. Knoflook op zijn beurt is ontstekingsremmend en goed voor je immuunsysteem. De stoffen in knoflook helpen ook bij het bestrijden van schimmels en bacterieën. Bovenal geeft knoflook die heerlijke extra touch aan je gerechten. 

Ingrediënten

75 g wit brood zonder korst

275 g blanke amandelen

3 tenen knoflook, geschild

1 dl virgen extra olijfolie

3/4 liter koud water

zout

2-3 eetlepels sherryazijn of witte wijnazijn

tros zoete, witte, pitloze druiven / stukjes geschilde appel / meloenbolletjes

Recept voor 6 personen

Laat het brood een paar minuten weken in koud water en knijp het uit. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg het brood, de knoflook en de olie toe en zet de machine weer aan. Laat de motor draaien terwijl je het water langzaam toevoegt tot er een romige, lichte massa ontstaat. Voeg vervolgens zout en azijn naar smaak toe. Doe de soep in een kom en laat hem minstens 2 uur in de koelkast afkoelen. Serveer in individuele kommen of glaasjes en voeg aan elk een stuk of 8 stukjes fruit toe.

Lees ook: Zelf Spaanse gazpacho maken

Dit vind je misschien ook leuk