In de hete Spaanse zomermaanden is het heerlijk om een koude soep te eten. Naast de bekende gazpacho is ook de ‘ajo blanco’ razend populair.
De soep wordt meestal opgediend met geschilde en ontpitte druiven, soms met stukjes meloen of appel of zelfs met rozijnen. Je kunt er kant-en-klaar amandelpoeder voor gebruiken maar ook zelf de ontvelde, blanke amandelen malen. Gebruik je verse amandelen die nog in een vel zitten, kun je deze een nacht laten weken. Daarna laat het velletje zo los. Heb je daar geen tijd voor, leg ze dan twee minuten in kokend heet water, schep ze eruit en laat ze schrikken in een bak met koud water die al klaar staat. Vervolgens knijp je de amandelen zo uit hun velletje.
Amandelen en knoflook
De hoofdingrediënten voor deze koude soep zijn supergezond. Amandelen zitten net als veel andere noten boordevol onverzadigde vetten, calcium, eiwitten, mineralen en vitaminen, waaronder veel vitamine E. Die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten en organen. Knoflook op zijn beurt is ontstekingsremmend en goed voor je immuunsysteem. De stoffen in knoflook helpen ook bij het bestrijden van schimmels en bacterieën. Bovenal geeft knoflook die heerlijke extra touch aan je gerechten.
Ingrediënten
75 g wit brood zonder korst
275 g blanke amandelen
3 tenen knoflook, geschild
1 dl virgen extra olijfolie
3/4 liter koud water
zout
2-3 eetlepels sherryazijn of witte wijnazijn
tros zoete, witte, pitloze druiven / stukjes geschilde appel / meloenbolletjes
Recept voor 6 personen
Lees ook: Zelf Spaanse gazpacho maken