Zelf Spaanse gazpacho maken

Recept voor echte Spaanse gazpacho

door admin
gazpacho recept

Spanjaarden snappen het wel: als de hitte je in je gezicht slaat zodra je buiten komt en je enkel als de zon weg is normaal kunt functioneren, dan eet je een ijskoude gazpacho. Dit heerlijk verfrissende gerecht is gemakkelijk zelf te bereiden.

De gazpacho die in Spanje, en wellicht ook inmiddels in Nederland, in de supermarkt kunt kopen, smaakt ook prima, maar hoe leuk is het om je zelf bereide gazpacho te serveren?

Tomaten

Het geheim van een goede gazpacho zit in de tomaat. Gebruik alleen overrijpe, donkerrode tomaten. Voor het makkelijk ontvellen van de tomaten snijd je een kruis in het vel en legt ze 10 seconden in kokend heet water. Daarna laat het vel snel los. De tomaat speelt in gazpacho wel de hoofdrol, maar de soep wordt eigenlijk onterecht vertaald met ‘koude tomatensoep’. Er zitten ook andere groenten in. Buiten de tomaten, maakt het niet zo gek veel uit hoeveel je van elk ingrediënt mee maalt in de keukenmachine. Want die heb je ook nodig, een goede keukenmachine. Ook kun je een beetje experimenteren met de hoeveelheid sherry- of rode wijn-azijn en olijfolie die je gebruikt.

prize winning tomato

Ingrediënten voor ongeveer 4 porties gazpacho

1 kilo rijpe tomaten, ontveld en zaad verwijderd

1/2 komkommer, in stukjes gesneden

1 groene paprika, in stukjes gesneden

knoflook, fijngehakt naar smaak

halve ui, fijngehakt naar smaak

500 gram broodkruim van sneetjes geweekt oud witbrood

Rode wijn- of sherry-azijn naar smaak (2 eetlepels)

Extra Virgen olijfolie naar smaak (2 eetlepels)

Zout, peper en suiker naar smaak

Doe de tomaten, komkommer, paprika, knoflook, uit en het brood in een keukenmachine of blender en draai er een gladde, dikke soep van. Voeg daarna naar smaak olie, azijn, zout, peper en eventueel suiker toe. Zet het geheel een tijdje in de koelkast en serveer in soepkommen of in glazen. Makkelijker kan toch bijna niet?

Garnering voor je Spaanse koude tomatensoep

Sommige mensen drinken de gazpacho kaal uit een glas, anderen nuttigen het graag in een soepkom en weer anderen voegen garnering toe. Maar wat is nou lekkere garnering voor je eigengemaakte Spaanse gazpacho? Het meest gebruikelijk is om er fijngehakte komkommer, paprika, ui, hardgekookt ei en blokjes ham bij te serveren. Je kunt die dan naar smaak aan de soep toevoegen. Als het heel warm is buiten, doe je er ijsblokjes bij.

Als je in Spanje gazpacho bestelt, smaakt het elke keer weer anders. De ene keer proef je meer groene paprika, de andere keer is de soep dikker van textuur of smaakt het sterker naar knoflook. Dat komt omdat de meeste koks niet werken met vaste hoeveelheden en ingrediënten, maar gebruiken wat voorhanden is. In dikkere varianten van gazpacho zoals ‘salmorejo’ of ‘porra’ wordt vaak meer broodkruim gebruikt, zodat de soep veel dikker is en ook meer een gerecht vormt, dan een verfrissend ‘drankje’. Een ding is zeker: het is erg verfrissend op een hete zomerdag!

Dit vind je misschien ook leuk