Ambitieus plan voor Groot-Granada als megastad van 44 gemeenten

door admin
Ambitieus plan voor Groot-Granada als megastad van 44 gemeenten

Een baanbrekend initiatief in Granada streeft ernaar om van de stad de derde grootste van Andalusië te maken. Het plan komt voort uit frustratie over het gebrek aan ruimte en complexe stedelijke problemen.

Om het plan te verwezenlijken is een platform in het leven geroepen dat wordt geleid door Antonio Jesús Castillo, een leraar aan een publieke middelbare school in Armilla. Men beoogt de fusie van 44 omliggende dorpen in één gemeente om problemen als ruimtegebrek en bestuurlijke inefficiëntie op te lossen. Het project zou Granada, met nu 124.610 inwoneers, omvormen tot een stad met een oppervlakte van meer dan 1.600 vierkante kilometer en bijna 600.000 inwoners. Daardoor zou het Mucia in omvang passeren. 

‘Groot-Granada’

Het platform wil de stedelijke chaos aanpakken die zich rondom de stad heeft ontwikkeld. Castillo wijst op het feit dat de stad geen ruimte heeft voor belangrijke voorzieningen zoals een olympisch zwembad, een nieuwe voetbalveld, of de Bibliotheek van Andalusië. Hij beschrijft ook de paradox van het huidige stadsbestuur, waarbij de stad het meeste draagt voor de omliggende verstedelijking, terwijl het inwonertal in het centrum daalt en de stedelijke uitbreiding rondom de stad toeneemt.

De huidige situatie in Granada wordt als onhoudbaar beschouwd, met voorbeelden zoals het gebrek aan taxi’s op de luchthaven door beperkende gemeentegrenzen en de inefficiëntie van het openbaar vervoer. Deze problemen worden verergerd door het feit dat Granada een van de kleinste gemeentelijke gebieden van Spanje heeft, met veel van het land beschermd onder milieuwetgeving.

‘Mission impossible’

Het idee van een fusie van 44 gemeenten wordt door velen echter gezien als een ‘mission impossible’, vanwege de politieke obstakels en belangenconflicten. De fusie zou leiden tot het verdwijnen van 44 burgemeesters en meer dan 600 gemeenteraadsleden. Dat roept weerstand op bij lokale politici. Er zijn al voorbeelden van soortgelijke fusiepogingen in Spanje die zijn gestrand. Die tonen aan hoe moeilijk het is om meerdere gemeenten samen te voegen.

Analyse van voordelen van het zijn van een grote stad

Desondanks ziet Castillo en zijn medestanders in de fusie talrijke voordelen, zoals financiële efficiëntie, betere dienstverlening en een sterker bestuurlijke structuur. Ze hebben een uitgebreid rapport opgesteld dat de economische, sociale en milieutechnische voordelen van het zijn van één grote stad analyseert. Het idee begint langzaam aan grip te krijgen onder burgers, ondernemers en zelfs enkele lokale bestuurders.

Lees ook: Tijdens EU-top was Granada even het centrum van Europa

Dit vind je misschien ook leuk