‘Andalusian Green Hydrogen Valley’: nieuwe banen en schone energie

door admin
'Andalusian Green Hydrogen Valley': nieuwe banen en schone energie

Andalusië zet in op groene waterstof. Juanma Moreno, de president van de Junta, presenteert een ambitieus groene waterstofproject 'Andalusian Green Hydrogen Valley', van oliemaatschappij Cepsa, tijdens de klimaattop in Dubai.

Met de inzet op groene waterstof verwacht Andalusië  dat de sector tot 10.000 banen zal genereren. Hiervoor rekent de autonome regio op het project Andalusian Green Hydrogen Valley van de Spaanse oliemaatschappij Cepsa. Het is het grootste project in zijn soort binnen Europa. Cepsa investeert 3 miljard euro in het plan. 

De president van Andalusië presenteerde het plan tijdens de klimaattop in Dubai samen met Joaquín Rodríguez Jadraque van Cepsa. Rodríguez is directeur Waterstof en Schone Energie bij de oliemaatschappij.

Nieuw project is stimulans voor veel mensen

Volgens Moreno dankt Andalusië dit project aan de strategische ligging van de regio. Bovendien denkt de regiopresident dat ‘Andalusian Green Hydrogen Valley’ een stimulans zal zijn voor 400 kleine en middelgrote ondernemingen en ZZP’ers. Moreno kiest er dus voor om Andalusië te positioneren als een “powerhouse” in Europa op het gebied van de productie van groene waterstof. De ontwikkeling biedt kansen om de industrie in het gebied te herzien en vernieuwen.

Schoon en duurzaam

De regiopresident heeft betoogd dat Andalusië duidelijk een voortrekkersrol heeft in Europa als het gaat om de energietransitie naar een schoon en duurzaam model. Dankzij wereldwijd relevante partners als Cepsa is het mogelijk belangrijke stappen te zetten. Moreno gaf aan dat Andalusië zichzelf in “de voorhoede van de nieuwe energie plaats. Het zal de wereld in zeer korte tijd in beweging brengen, gekoppeld aan de ontwikkeling van groene waterstof”.

Andalusië ideaal voor nieuw project

Volgens hem is er welbewust gekozen voor Andalusië, omdat het de autonome regio in Spanje is met de meest concurrerende productiekosten. Daarnaast heeft Andalusië een uitzonderlijke beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen zoals wind- en zonne-eneergie en een gasinfrastructuur. Het is daardoor relatief eenvoudig om de nieuwe energie in te voeren in de Europese transport- en distributienetwerken.

Corridor voor groene waterstof

“Spanje en Andalusië zijn buitengewoon gunstig gelegen om de nieuwe energiemachten in Europa te worden”, aldus Moreno. Hij benadrukte dat samen met Cepsa ook de eerste corridor voor groene waterstof in Europa zal worden gerealiseerd tussen de havens van Algeciras (Cádiz) en Rotterdam.

Groene ammoniak

Moreno legde specifiek uit dat vanuit de haven van Algeciras, de meest efficiënte van de Europese Unie, groene waterstof, ook wel ´groene ammoniak´ genoemd, naar de haven van Rotterdam zal worden getransporteerd. Dit product uit Andalusië zal dienen om schone energie te leveren aan de grote industriële centra van zowel de economie als de industrie.

Zesduizend nieuwe banen

Juanma Moreno benadrukte dat er nog negen andere projecten, gerelateerd aan deze technologie, in de pijplijn zitten. Naast de Andalusian Green Hydrogen Valley zullen die plannen snel werkelijkheid worden. De nieuwe plannen betekenen een investering van ruim 1,8 miljard euro. Ook zorgen de nieuwe ontwikkelingen voor meer dan zesduizend nieuwe banen.

Moreno verduidelijkt dat er, samen met de 3 miljard euro van Cepsa voor de Andalusian Green Hydrogen Valley, nog bijna 5 miljard euro wordt gemobiliseerd om toonaangevende technologie te ontwikkelen. Op dit punt sprak hij zijn waardering uit voor de publiek-private samenwerking om deze projecten mogelijk te maken.

Enorme besparing CO2

Volgens Cepsa is de ´Andalusian Green Hydrogen Valley´ het meest ambitieuze project voor hernieuwbare waterstof in Spanje en Europa. De oliemaatschappij zegt dat er met de lancering van dit project jaarlijks een uitstoot van zes miljoen ton CO2 per jaar kan worden vermeden. Dit versnelt de ecologische transitie en zorgt voor een grotere energieonafhankelijkheid, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 van de Verenigde Naties.

Via centra in Palos de la Frontera (Huelva) en San Roque (Cádiz), streeft Cepsa naar een totale capaciteit van 2 GW elektrolyse, ofwel de productie van in totaal 300.000 ton groene waterstof in Andalusië.

Lees ook: Koning Willem Alexander bezoekt Spanje voor groene waterstofcorridor

Dit vind je misschien ook leuk