Andalusië claimt 2 miljard euro voor verlenging trein Costa del Sol via Marbella

door admin
Andalusië claimt 2 miljard euro voor verlenging trein Costa del Sol via Marbella

Voor dit project zou 2 miljard euro aan Europees geld nodig zijn volgens eerdere berekeningen van de Junta de Andalucía. Men wil het stuk spoor dat nu bestaat tot Fuengirola verbinden met Marbella, Estepona en Algeciras. Dat is al jarenlang ook een grote wens van Marbella. Deze gemeente is de enige met meer dan 100.000 inwoners in Spanje die niet via het spoor bereikbaar is. 

Gunstige effecten op toerisme en logistiek

In het Andalusische plan breidt het niet alleen het Cercanías-netwerk uit, maar vergroot het ook de mogelijkheid om de lijn aan hoge snelheid aan te passen. Voorts zou het een grote verbetering betekenen van de verbinding tussen Marbella en de luchthaven in Málaga. Dat zou bovendien veel gunstige effecten hebben op het gebied van toerisme en logistiek.

Besparing van “tonnen CO2”

De Junta argumenteert eveneens dat het niet alleen “tonnen CO2 zou besparen”, maar ook werkgelegenheid en mobiliteit in het gebied zou creëren en “snelheid, concurrentievermogen, interconnectiviteit en veiligheid” zou verbeteren. Dit initiatief werd al in 2020 al aan de regering aangeboden, maar tot nu toe zonder reactie. 

241 voorstellen van Andalusië voor totaalbedrag van 43,2 miljard euro

In totaal heeft de Junta de Andalucía in totaal 241 voorstellen overgedragen aan de landelijke regering. Deze voorstellen kunnen worden opgenomen in het Recovery, Transformation and Resilience Plan (PRTR) en kunnen Europese financiering ontvangen via Next Generation-fondsen. Het gaat om een totaalbedrag van 43,2 miljard euro van investeringen verdeeld over alle provincies.

Regio’s hebben geen beslissingsbevoegdheid

De Junta de Andalucía heeft, net als de rest van de autonome gemeenschappen, geen beslissingsbevoegdheid bij het beheer of de bestemming van de Next Generation-fondsen. Het gaat om geld dat de Europese Unie aan Spanje toekent. De nationale regering beslist eenzijdig over haar lot. De autonome gemeenschappen kunnen alleen initiatieven ter financiering voorstellen. 

Bekijk ook: Socialisten Marbella willen directe treinverbinding Málaga – Marbella

Dit vind je misschien ook leuk