Andalusië vraagt burgers korter te douchen maar breidt wel irrigatie uit

door admin
Andalusië vraagt burgers korter te douchen maar breidt wel irrigatie uit

In die campagne vraagt de overheid burgers onder andere om hun douchetijd te beperken tot 3 minuten en de vaatwasser en wasmachine alleen te gebruiken wanneer deze vol zijn. Tijdens het scheren, tanden poetsen en handen wassen is het advies de kraan uit te zetten. En in plaats van het water uit de kraan te laten lopen tot het koud is, het eerste water op te vangen en dit in de koelkast af te laten koelen, zijn enkele tips van de Junta de Andalucía.

Wetende dat huishoudens minder dan 10% van het totale waterverbruik vertegenwoordigen en hun verbruik bovendien in de loop der jaren is gedaald, is het in het licht van de campagne wel apart dat de regionale overheid wel grootschalige irrigatieprojecten en luxe golfresorts blijft promoten. Veel mensen reageren dan ook verontwaardigd op de verschillende sociale media. Ze geloven dat de inspanning om water te besparen van elders moet komen. 

“De rijken willen golven”

Een van de meest gedeelde berichten is die van “draai de kraan dicht, neem een ​​snelle douche want de rijken willen golfen”, verwijzend naar de 109 golfbanen die in Andalusië op volle toeren draaien en water verbruiken midden in een droogte. Een feit dat door Adelante Andalucía aan de kaak werd gesteld. 

Andere opmerkingen maken melding van de grote hoeveelheid illegale putten die bestaan in Andalusië voor intensieve geïrrigeerde landbouw of de macro-urbanisaties die zijn geautoriseerd. Ook wijzen velen op de alarmerende situatie waarin het Nationale Park Doñana zich bevindt als gevolg van de droogte. Toch wil de Junta in de directe omgeving van deze belangrijke wetlands extra irrigatie goedkeuren, tot onvrede van de Europese Unie.

Dringend regen nodig

Antonio Sanz, de regionale minister van Binnenlandse Zaken en Sociale Dialoog waarschuwde onlangs dat als het tegen het einde van het jaar niet regent, zal de situatie ‘alarmerend’ zijn. Hij gaf toe dat de regionale overheid in het ergste geval overweegt om de watervoorziening te beperken.

Diverse gemeenten in Andalusië hebben al waterbeperkingen ingevoerd, variërend van volledige onderbrekingen van de watervoorziening tot nachtelijke onderbrekingen en beperkingen voor agrarische, industriële en recreatieve doeleinden. De stuwmeren in de regio blijven water verliezen en bevinden zich nu op slechts 22,06% van hun capaciteit.

Hoogste concentratie golfbanen in Europa

Junama Moreno, de leider van de regionale overheid, erkent in zijn campagne dat “het water opraakt”. Echter, hij blijft het uitbreiden van irrigatiegebieden bevorderen en stimuleert luxe toerisme met golfresorts – sectoren die een aanzienlijke hoeveelheid water verbruiken. Andalusië heeft de hoogste concentratie golfbanen in Europa, gelegen in het droogste deel van het continent.

Deze golfbanen verbruiken dagelijks 10.000 liter water, wat neerkomt op ongeveer 180 hm3 per jaar of 2% van het totale waterverbruik van de regio. Ter illustratie: een 18-holes golfbaan verbruikt evenveel water als een stad met 20.000 inwoners.

Hoewel de toeristische sector aangeeft dat 70% van het door hen gebruikte water gerecycled is en niet geschikt voor menselijke consumptie, benadrukken critici dat er andere essentiële behoeften zijn die prioriteit zouden moeten hebben boven golfbanen. José Ignacio García, woordvoerder van de gemengde parlementaire groep Mixto-Adelante Andalucía, stelt dat zonder water banen verloren gaan en pleit voor een realistisch waterbeheer met prioriteit voor menselijke behoeften.

Landbouwsector 

Onderzoekers en ecologen benadrukken dat de landbouwsector niet over het hoofd mag worden gezien in debatten over de watercrisis en de dreigende verwoestijning van Andalusië. Terwijl het huishoudelijke waterverbruik in Spanje in de afgelopen jaren is gedaald, is het agrarische verbruik blijven stijgen. Dit is onder meer te wijten aan de overstap van minder winstgevende gewassen zoals sinaasappels en amandelen naar waterintensieve gewassen zoals avocado’s en mango’s.

Recentelijk rapporteerde de milieugroep Ecologistas en Acción over de volledig opgedroogde rivier Genal in Málaga, een direct gevolg van overexploitatie voor agrarische doeleinden.

Lees ook: Catastrofe voor Malaga: Avocado-oogst mislukt door droogte

Dit vind je misschien ook leuk