Andalusische gemeenten mogen voortaan zelf toeristische accommodaties beperken

door admin
huizenprijzen

Gemeenten in de Zuid-Spaanse regio Andalusië worden bevoegd om beperkingen op te leggen aan het maximum aantal toeristische accommodaties per gebouw of sector. 

De regionale regering van Andalusië zal in de vergadering van maandag 29 januari het betreffende decreet goedkeuren. Dit decreet stelt de regulering van toeristische appartementen en accommodaties vast. De aankondiging van deze goedkeuring werd vrijdag bevestigd door de minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Arturo Bernal. Hij deed dat tijdens een interview met Canal Sur Radio.

Volgens het ontwerpdecreet zijn er momenteel 80.000 toeristische accommodaties geregistreerd  in het Toerismeregister van Andalusië. Dit aantal neemt dagelijks toe. In de uitleg van het ontwerpdecreet stond dat als gemeenten mogen beslissen hoeveel toeristische huizen er in een gebouw of een bepaald gebied mogen zijn, het de wet duidelijker maakt. Het gaat dan om wie welke regels mag maken over hoe een stad wordt gebouwd en hoe een gebied wordt gebruikt. Dit werd eerder besloten door het Hooggerechtshof in een vergelijkbare zaak in de Noordwest-Spaanse regio Galicië.

De regionale regering van Andalusië betoogde dat haar regelgeving “geen specifieke beperking of restrictie voor economische activiteit met betrekking tot toeristische woningen voorziet. Wel machtigt het de gemeenten om dit te doen binnen hun bevoegdheden.” Ze benadrukten dat eventuele beperkingen die door een gemeente worden vastgesteld streng getoetst zullen worden vanuit het perspectief van marktgaranties en concurrentie.

Nieuwe toerismewet

De president van de Junta de Andalucía, Juanma Moreno, legde eerder deze week uit dat het decreet met betrekking tot toeristische appartementen een voorbereidende stap is voor de nieuwe Toerismewet. Hij verklaarde dat de sector het ermee eens is. Het doel is dan ook de kwaliteit en de betere organisatie van de toeristische activiteit te waarborgen.

Moreno gaf ook aan dat deze nieuwe regelgeving zal bijdragen aan een betere controle en kennis van het aantal actieve accommodaties gedurende elke periode. Bovendien hebben de autoriteiten dan ook beter zicht op de identiteit van hun echte exploitanten.

Registratie gemeld aan gemeenten

De President van Andalusië legde uit dat de registratie van een toeristische accommodatie aan gemeenten zal worden gemeld. Zo kunnen die de betreffende registratie controleren op de wettigheid ervan op stedenbouwkundig gebied. Andalusië werkt bovendien in dit verband voor het eerst met het begrip “exploitatiebedrijf”. Dat bestaat niet in een andere regionale regelgeving.

Nieuwe eisen voor bewoonbaarheid

De overheid zal weten welk bedrijf de accommodaties professioneel runt. Dit zorgt ervoor dat de rechten van de mensen die er verblijven en anderen worden beschermd. Autoriteiten kunnen dan namelijk zien wie de echte dienstverlener is, zelfs als ze het pand niet bezitten. Moreno verdedigde dat het nieuwe decreet nieuwe eisen voor bewoonbaarheid bevat en het comfortniveau verhoogt. Hij noemde tot slot ook een andere belangrijke innovatie in het decreet. Dat is de mogelijkheid om samenwerkingsovereenkomsten te sluiten voor de uitwisseling van informatie over toeristische accommodaties.

Lees ook: Aantal toeristische accommodaties schiet omhoog in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk