Je zult er adembenemende natuurlijke schoonheid aantreffen in bergketens zoals de Picos de Europa of Somiedo. Tegelijkertijd is de kust met elegante badplaatsen en spectaculaire stranden nooit ver weg. Op die stranden is het alleen in juli en augustus druk. Dan hebben de Spanjaarden immers ook vakantie. Bovendien weten steeds meer Spanjaarden uit zuidelijker gelegen regio’s deze noordelijke kust in hun eigen land te vinden op de vlucht voor de zomerse hitte.
Als je overweegt een rondreis door het onbekende Noord-Spanje te maken, dien je rekening te houden met af en toe een bui. Het is er niet voor niets zo groen. Vandaar ook de naam Costa Verde (groene kust). Maar niet alleen de natuur is spectaculair. De kust en het achterland bieden ook een rijke variëteit aan cultuur en gastronomie om je vakantie onvergetelijk te maken.
Paradijselijke kust
Asturië heeft een van de meest spectaculaire kustlijnen van Spanje, met een indrukwekkende mix van steile kliffen, verlaten stranden en rustige baaien met leuke vissershaventjes en levendige badplaatsen zoals Ribadesella, dat aan de monding van de rivier de Sella ligt. Het heeft een lang strand, een pittoreske oude stad en staat bekend om zijn prehistorische grotschilderingen in de grotten van Tito Bustillo.
Een andere populaire vakantieplaats is Llanes. Dit pittoreske stadje heeft een prachtig historisch centrum, verschillende stranden. Je kunt hier mooie wandelingen langs de kliffen maken. Bij Colunga op Playa de la Griega kun je de sporen van heuse dinosaurussen bezoeken. Duidelijk zichtbare pootafdrukken in de harde, grijze ondergrond. Of ga naar Lastres, behorend tot het netwerk van mooiste dorpen van Spanje. Het ligt er pittoresk bij op een groene klif.
Picos de Europa en Covadonga
De regio is ook de thuisbasis van het indrukwekkende berggebied en nationaal park Picos de Europa. Indrukwekkende grijze pieken, een groot deel van het jaar met sneeuw bedekt, contrasteren prachtig met de intens groene valleien en bossen met hier en daar een in de zon schitterend bergmeer. Overweeg een uitstapje te maken naar de gletsjermeren van Covadonga. Je stapt er letterlijk een ansichtkaart binnen. Als je niet beter wist, zou je je ergens in de Alpen wanen, compleet met koeien en het geluid van hun bellen. In het hele gebied zijn er talloze mogelijkheden om te wandelen over goed gemarkeerde routes, fietsen of paardrijden.
Romeinse culturele schatten
De rijke geschiedenis van Asturië gaat terug tot de Romeinse tijd. Om de sporen hiervan te zien, bezoek je bijvoorbeeld de Romeinse brug in het kleine stadje Luces, gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Vlakbij Gijón ligt een Romeinse villa (Villa Romana de Veranes) met prachtige mozaïeken, een warmwatersysteem en een complex van thermale baden. Tot slot ligt er nog een gerenoveerde ‘Romeinse’ brug in Cangas de Onís over de rivier Sella.
Modernere cultuur
Cultuur van meer recentere datum tref je aan in een van de prachtige middeleeuwse steden zoals Oviedo, de hoofdstad van Asturië. De oude stad is een lust voor het oog met prachtige gebouwen en kerken. Of verblijf een paar dagen in het levendige Gijón, de op één na grootste stad van Asturië. Bekend om zijn bruisende sfeer, heerlijke eten en uitstekende winkels. Hier kun je Romeinse baden bezoeken in het Campo Valdés-gebied van Gijón. Tot slot staat hier ook nog een deel van de Romeinse muur overeind. Geef je de voorkeur aan iets meer landelijke cultuur, trek dan het binnenland in voor een bezoek aan een van de vele pittoreske dorpjes. Die bieden vaak nog een authentieke blik op het lokale leven.
Costa Verde culinair
Asturië is de thuisbasis van heerlijke gerechten. Net zoals in veel andere Spaanse gebieden ligt de focus er op verse, lokale ingrediënten. De regio staat vooral bekend om zijn verse zeevruchten die worden verwerkt in een brede variëteit van smakelijke gerechten. Bijvoorbeeld zeepokken (Percebes). Dit is een delicatesse in Asturië die wordt geoogst van de rotsachtige kustlijn.
Naast zeevruchten zijn er talloze andere specialiteiten, zoals de Cachopo, een hartig gerecht van gepaneerd vlees gevuld met ham en kaas, en de Asturische cider, die je moet proeven tijdens je bezoek. Dit drankje gemaakt van appels wordt vaak gedronken met een verscheidenheid aan lokale gerechten, waaronder “fabada” (een stevige bonenstoofpot), “queso de cabrales” (een sterke blauwe kaas) en de eerder genoemde capocho. Deze gerechten worden vaak in grote porties geserveerd om met elkaar te delen.