Asturië verkozen tot meest geliefde regio van Spanje

door admin
Asturië verkozen tot meest geliefde regio van Spanje

Asturië wordt niet voor niets door sommigen ‘het Zwiterland van Spanje’ genoemd. De regio ligt in het noorden van Spanje. De steden Gijón en Oviedo aan de Spaanse noordkust liggen er en de badplaatsen Llanes, Ribadesella en Lastres trekken elke zomer veel bezoekers die wel houden van strand en zon, maar niet van bovenmatige hitte.

Ook omvat de regio een gedeelte van het nationale park Picos de Europa en Cangas de Onís als uitvalsbasis om dit schitterende berggebied met onder meer de gletsjermeren van Covadonga te verkennen. Meer naar het westen vinden natuurliefhebbers nog het beschermde natuurgebied Somiedo met zijn piepkleine dorpjes tegen een achtergrond van ruige bergen en ‘brañas’, de typische harige huisjes uit vervlogen tijden. Het is hier nog zo stil dat de grootste populatie bruine beren in Spanje er zijn thuis heeft.

Afgezien van de adembenemende natuur kent de regio culinaire hoogstandjes en een rijke geschiedenis. Het heeft in elk geval zoveel te bieden dat het de harten van talloze mensen heeft weten te veroveren. 

Het onderzoek

Het onderzoek waaruit Asturië als winnaar kwam, werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau Electomanía en had als doel om de meest geliefde regio’s van Spanje te achterhalen. Er werd gekeken naar verschillende factoren, waaronder natuurlijke schoonheid, cultuur, gastronomie en kwaliteit van leven.

Asturië kwam als nummer één uit de bus met 7,9 punten van de 10, gevolgd door Galicië en Baskenland op de tweede en derde plaats met respectievelijk 7,7 en 7,6 punten. De top vijf wordt compleet met de regio’s Navarra en Aragón met allebei 7,3 punten.

De rest van de lijst

6. Balearen: 7,3

7. Regio Valencia: 7,3

8. Cantabrië: 7,2

9. Canarische Eilanden: 7,2

10. Catalonië: 7

11. Andalusië: 6,9

12. La Rioja: 6,6

13. Castilla y León: 6,6

14. Madrid: 6,6

15. Extremadura: 6,5

16. Castilla-La Mancha: 6,3

17. Murcia: 6,2

18. Ceuta: 5,5

19. Melilla: 5,5

Meer over Asturië

 Asturië heeft een eigen taal, het Asturisch. Deze wordt naast het Spaans gesproken. Het Asturisch heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De regio staat verder, net als andere regio’s in het noordwesten,  bekend om zijn cider, een alcoholische drank gemaakt van appels. Dit wordt op traditionele wijze vanaf een hoogte in grote glazen geschoken om de cider te beluchten en te verfrissen. Er zijn veel ciderhuizen in de regio waar je dit belangrijke onderdeel van de cultuur kunt beleven en de drank kunt proeven. Ook in de meeste ‘gewone’ bars en restaurants wordt het geschonken. 

De kust van Asturië is de Costa Verde (groene kust) vanwege de rijk begroeide hellingen die tot aan de zee reiken. Het is een van de meest ongerepte kustlijnen van Spanje en er zijn veel mooie stranden en kliffen te vinden.

Veel regen

Dat de regio zo groen is met weelderige bossen en helgroene weiden, komt doordat het er veel regent. Als je het andere, droge Spanje van het zuiden gewend bent, waan je je er meteen in een heel andere wereld, of zelfs op een ander continent. Aan de Asturische stranden liggen elke zomer dan ook veel Spanjaarden die de hitte uit het zuiden ontvluchten en er genieten van relatief aangename temperaturen van tussen de 20 en 30 graden en af en toe een verfrissende bui. 

Regio steeds populairder als vakantiebestemming

Voor Asturië en zijn inwoners zijn de resultaten van het onderzoek een welverdiende erkenning. Al bereikt de wetenschap dat dit een bijzondere regio is om te bezoeken steeds meer mensen. Met name sinds de coronapandemie blijven de cijfers in de toeristische sector stijgen. Afgelopen Semana Santa bedroeg de bezettingsgraad meer dan 90% in landelijke etablissementen en hotels. Bij bungalows op campings was dat zelfs 100%.

Lees ook: Asturië en de Costa Verde, verborgen parels in Noord-Spanje

Dit vind je misschien ook leuk