Barcelona verbiedt gaskachels op terrassen vanaf 2025

door Else BeekmanElse Beekman
gaskachels Barcelona

Vanaf 1 januari 2025 worden gaskachels op terrassen in Barcelona definitief verboden. Dit besluit valt onder de gemeentelijke Terrassenverordening die in 2018 werd goedgekeurd en is bedoeld om de uitstoot van CO₂ in de stad terug te dringen.

Het stadsbestuur benadrukt dat restauranthouders sinds 2018 de tijd hebben gehad om geleidelijk over te stappen op alternatieve verwarmingsmethoden. Elektrische kachels blijven toegestaan, mits deze een maximaal vermogen van 150 W/m² hebben en alleen gebruikt worden tussen 1 november en 30 april. Terrassen van bars en restaurants die na 1 januari nog gebruikmaken van gaskachels in Barcelona riskeren boetes.

Intensieve onderhandelingen en overgangsperiode

De regelgeving die het gebruik van gaskachels op terrassen verbiedt, werd in 2018 ingevoerd tijdens het mandaat van voormalig burgemeester Ada Colau. Na intensieve onderhandelingen met betrokken partijen, waaronder het Gremi de Restauració (de horeca branchevereniging) en buurtverenigingen, werd een akkoord bereikt dat een einde maakte aan een jarenlang conflict. De wet voorzag in een overgangsperiode, maar de definitieve verwijdering van gasheaters stond vanaf het begin vast.

Verbod volgt op roep om strengere milieuregels

Het verbod op gaskachels in Barcelona en de overgang naar elektrische alternatieven is ingevoerd als reactie op de toenemende vraag uit de samenleving naar strengere milieumaatregelen. De vervuilende uitstoot van deze gaskachels draagt bij aan de slechte luchtkwaliteit en vormt een risico voor de gezondheid van de inwoners. Gaskachels stoten namelijk stikstofoxiden (NOx) en koolmonoxide (CO) uit. Deze stoffen vesterken luchtvervuiling verergeren en smogvorming in de stad. De vervuilde lucht kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals longziekten, astma en hartklachten. Vooral kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen, lopen extra gevaar. Bovendien draagt de uitstoot van broeikasgassen door gaskachels bij aan de opwarming van de aarde. Dit vergroot de kans op extreme weersomstandigheden, die wereldwijd steeds vaker voorkomen.

Elektrische kachels goed alternatief

Restauranthouders zijn vooraf geïnformeerd om de overstap naar schonere technologieën, zoals elektrische kachels te vergemakkelijken. Op die manier kunnen zij ook in de koudre maanden hun terrassen open houden. Een restauranthouder over het verbod: “Deze maatregel dwingt ons ons aan te passen, want ook wij willen bijdragen aan meer duurzaamheid en de reductie van uitstoot. Elektrische kachels vormen een goed alternatief, al vergen die wel een initiële investering.”

Madrid trok vergelijkbaar verbod op gaskachels in

Interessant genoeg volgde Madrid eerder een vergelijkbaar pad, maar daar draaide de rechter het verbod op gaskachels terug na een juridisch geschil met horecaondernemers. Het gemeentebestuur van Barcelona verwacht echter geen soortgelijke problemen. Dat is vanwege de stapsgewijze invoering van de maatregel en de duidelijke communicatie met de horeca in de afgelopen jaren.

Lees ook: Barcelona investeert flink in milieuvriendelijk openbaar vervoer