Dit zijn de vereisten voor alle auto’s in Spanje vanaf juli

door admin
verkeersinfarct

De Europese Unie heeft een verordening uitgevaardigd waarin de vereisten worden vastgesteld waaraan voertuigen met een nieuwe registratie moeten voldoen. Die vereisten gelden dus ook voor alle nieuw te registreren auto’s in Spanje.

Vanaf 6 juli zijn alle voertuigen met een nieuwe registratie verplicht om een reeks ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) te bevatten. Dat is gemeld door de Dirección General de Tráfico (DGT). Deze systemen hebben tot doel de veiligheid van bestuurders te vergroten en bepaalde situaties op de weg te vergemakkelijken.

Belangrijkste ADAS-systemen

De DGT heeft vijf ADAS-systemen benadrukt als de meest nuttige voor bestuurders:

  1. Adaptieve cruisecontrol (ACC): Hiermee kan een snelheid op de weg worden ingesteld zonder constant het gaspedaal ingedrukt te houden. Bovendien kan het systeem automatisch remmen of versnellen op basis van het verkeer.
  2. Noodstopassistent (APE): Detecteert wanneer de bestuurder niet reageert en stopt het voertuig indien nodig op een veilige locatie, waarbij ook de alarmlichten en het noodoproepsysteem worden geactiveerd.
  3. Waarschuwing voor onbedoeld verlaten of overschrijden van rijstrook: Waarschuwt de bestuurder als het voertuig de rijstrook verlaat of overschrijdt, waardoor ongevallen kunnen worden voorkomen.
  4. Waarschuwing voor frontale botsingen (FCW): Waarschuwt de bestuurder voor mogelijke frontale botsingen tussen twee voertuigen, en kan zelfs voetgangers, fietsers of andere objecten detecteren om aanrijdingen te voorkomen.
  5. Automatische noodstop: Kan botsingen van achteren detecteren en automatisch de remmen activeren als de bestuurder niet reageert. Daarmee wordt het risico op ongevallen verminderd.

Deze systemen zijn cruciaal om de verkeersveiligheid te vergroten en ernstige ongevallen op Spaanse wegen te voorkomen. De DGT dringt er bij bestuurders op aan om vertrouwd te raken met deze systemen. Zo kunnen ze het potentieel ervan benutten om tragedies op de weg te voorkomen.

Lees ook: Deze zomer verkeerscontroles in Spanje door motoragenten in burger

Dit vind je misschien ook leuk