Bedrijf vult ’s nachts 70 zwembaden aan Costa Brava om boetes te ontlopen

door admin
lege zwembaden Costa Brava

Om boetes te ontlopen heeft een bedrijf aan de Costa Brava ’s nachts 70 zwembaden gevuld. De angst voor boetes was niet ongegrond, aangezien de regio een noodtoestand wegens droogte heeft afgekondigd en er daarom waterbeperkingen zijn ingesteld.

De Agència Catalana de l’Aigua heeft het bedrijf uit Begur in het vizier omdat het in drie maanden tijd meer dan 3,2 miljoen liter water uit het gemeentelijke netwerk heeft gebruikt om ongeveer 70 zwembaden in verschillende gemeenten van het gebied te vullen.

Overtreding van droogterestricties

Deze actie druist in tegen de huidige droogterestricties in Catalonië. Het vullen van privézwembaden, zowel van particulieren als van hotels, is daar expliciet verboden. Het incident kwam aan het licht toen de lokale politie van Palafrugell een tankwagen aanhield. Die had net een zwembad in het naburige Begur gevuld. De chauffeur gaf toe waar hij het zwembad had gevuld, wat leidde tot verdere inspecties door de politie.

Welke rol spelen zwembaden in door droogte geplaagde Spanje?

Nachtelijke activiteiten en buitenlandse klanten

Het bedrijf is gespecialiseerd in het reinigen van rioleringen en septische tanks. Uitonderzoek bleek dat het in sommige gevallen ’s nachts water gebruikte om de zwembaden van voornamelijk buitenlandse klanten en tweede woningeigenaren uit Barcelona te vullen. In totaal zou het bedrijf in het laatste kwartaal ongeveer 3.300 kubieke meter water hebben gebruikt, met een gemiddelde van 50 kubieke meter per zwembad.

Sancties en maatregelen

Na de ontdekking van deze overtreding heeft de lokale politie een proces-verbaal opgemaakt en is een sanctieprocedure gestart. Het bedrijf heeft al vijf zaken afgehandeld, resulterend in drie lichte en twee zware sancties. Door de feiten te erkennen en binnen de gestelde termijn te betalen, kreeg het bedrijf een korting van 40% op de boetes.

Bovendien heeft de gemeente Begur aangekondigd een waterdrukregelaar bij het bedrijf te installeren om het verbruik te controleren. Het Noodplan voor Droogtesituaties in Begur stelt een maximale waterlimiet van 138 liter per inwoner per dag vast. Tegelijkertijd hanteert de Agència Catalana de l’Aigua een limiet van 200 liter per persoon per dag.

Dit vind je misschien ook leuk