Belastingdienst let extra scherp op zelfstandigen uit deze sectoren

door admin
Belastingdienst let extra scherp op zelfstandigen uit deze sectoren

Als gevolg van de wens van de overheid om blinde vlekken in haar incassofunctie te elimineren en zwarte geldstromen te verminderen, wordt het gebruik van contant geld steeds beperkter en meer en meer gecontroleerd door de relevante instanties. Ook willen de autoriteiten zo de financiering van terrorisme beperken. 

Bekijk ook: Recht op doen van contante betalingen vastgelegd in Spaanse wet

Daarom werd in de zomer van 2021 ingevoerd dat contante betalingen tussen professionals niet meer dan 1.000 euro mogen bedragen. Dat bedrag was daarvoor nog 2.500 euro.

Met de nieuwe regelgeving omtrent cashbetalingen werden ook beroepsgroepen genoemd waar de praktijk het meeste voorkomt. Het zijn toch vaak de kleine bedrijven en zelfstandigen die producten en diensten leveren die vaak te maken hebben met contante betalingen.

Aan het begin van het jaar heeft de Belastingdienst haar Jaarlijks Controleplan Belastingen en Douane opgesteld (te bekijken via deze link in de Staatscourant). Hierin benadrukte Hacienda de noodzaak om de “sectoren en bedrijfsmodellen waarin het risico op het bestaan van een ondergrondse economie groot is” te onderscheiden.

Bekijk ook: Hoe lang blijft contant betalen in Spanje nog mogelijk?

De Schatkist geeft aan dat het op basis hiervan extra zal letten op intensief gebruik van contant geld als enige betaalmiddel of als betalingen boven de wettelijk vastgestelde hoeveelheden liggen. In dit plan zijn de gevolgde sectoren en bedrijfstakken niet gedetailleerd, maar het portaal Zelfstandigen en Ondernemers heeft een lijst gepubliceerd met activiteiten die nauw door de Belastingdienst worden gevolgd. Het gaat hier om:

– De hotel- en restaurantsector.
– De hervormingssector.
– De commerciële sector.
– De sector van de vastgoedactiviteiten.
– De bouwsector.
– De fruitpluksector.

Sancties voor oneigenlijk gebruik van contant geld

Al deze activiteiten zijn nauw verbonden met het gebruik van contant geld. Kopen in een winkel, de rekening betalen voor een lunch of diner, betalen voor een verbouwing thuis… het zijn allemaal handelingen die dagelijks voorkomen, maar waarbij in bepaalde gevallen makkelijk de geldregels overtreden kunnen worden.

Zoals vermeld in Wet 11/2021 van 9 juli betreffende de bestrijding van belastingfraude, leidt het niet naleven van de regelgeving op het gebruik van contant geld tot boetes van 25% van de betaalde bedragen die de toegestane limiet voor contant geld hebben overschreden.

Dit vind je misschien ook leuk