Benalmádena beschermt het terrein van pretpark Tivoli World tegen speculatie

door admin
Benalmádena beschermt het terrein van pretpark Tivoli World tegen speculatie

Het terrein mag uitsluitend worden gebruikt voor een themapark en bijbehorende activiteiten. Dit om speculaties over de grond van het iconische pretpark, waarop momenteel een schuld rust van ruim 9 miljoen euro, te voorkomen. Het park ligt midden in het centrum van Benalmádena-Arroyo de la Miel en de vrees bestond dat projectontwikkelaars er op aasden om er woningen te bouwen.

De raad keurde een voorlopige resolutie goed die was ingediend door de wethouder voor stedenbouw, María Isabel Ruiz. De definitieve goedkeuring is in handen van de Andalusische overheid. Na goedkeuring van deze Junta kan de gemeente de resolutie definitief goedkeuren.

Mogelijkheid om park te verplaatsen

Sommige raadsleden verzetten zich tegen de bescherming van het land, met het argument dat het bestemmingsplan toestaat het park naar een andere locatie in de gemeente te verplaatsen om een moderner pretpark aan te leggen in overeenstemming met toekomstige behoeften. 

De burgemeester van Benalmádena heeft voorgesteld dat de gemeente het beheer van het park overneemt om de toekomst veilig te stellen, mocht het bedrijf besluiten het park niet langer te exploiteren. Wethouder Ruiz stelt voor dat de gemeente het park onteigent in het geval het bedrijf besluit zijn activiteiten niet voort te zetten.

Details over voortzetting park

De tekst van de resolutie bespreekt de details over de voortzetting van de exploitatie van het pretpark Tivoli. Die is momenteel in handen van een particuliere onderneming. Alle aanwezige politieke partijen (PSOE, IU, PP en C’s) die deelnamen aan de sessie waren het er donderdag over eens, zo meldt de gemeente in een persbericht. Het terrein mag nog wel gebruikt worden voor aanvullende commerciële zaken zoals horeca of winkels, zolang deze activiteiten gelinkt zijn aan de opening van het amusementspark. 

Werknemers dankbaar

Beli Nieto is werkneemster van Tivoli en woonde de gemeenteraadsvergadering vanaf de publieke tribune. Ze is de gemeente dankbaar “omdat die zich steeds heeft ingezet om het terrein van Tivoli te beschermen. De definitieve goedkeuring daarvan maakt deze dag een heel belangrijke voor Benalmádena”. 

Nieto voegt toe dat het park belangrijk is voor alle inwoners van de stad. Tivoli World is iconisch voor de gemeente en heeft altijd veel werkgelegenheid en rijkdom naar de plaats gebracht. Nu volgt de strijd om het park weer heropend te krijgen, zodat alle werknemers weer aan het werk kunnen om er toeristen en inwoners te vermaken. 

Vijf decennia familie-amusement

In september 2022 werd Tivoli World na een bestaan van ruim 50 jaar gesloten. De COVID-19-pandemie en andere factoren hadden geleid tot een aanzienlijk verlies van personeel en gasten. Tivoli World werd in 1972 opgericht. In het kielzog van de groeiende populariteit van de Costa del Sol werd het park al snel een succes. Dat was mede dankzij de inspanningen van Enrique Bolín, de toenmalige burgemeester van Benalmádena. Het pretpark werd door de jaren heen een toonaangevende attractie voor de Costa del Sol. Jarenlang trok het nationale en internationale bezoekers die er gedenkwaardige momenten beleefden. 

Voordat het toen zieltogende park in 2022 gesloten werd, zaten 700 werknemers al meer dan 300 dagen zonder loon. Deze mensen hebben zich vervolgens erg ingespannen om het park te heropenen en hun banen te behouden.

Bekijk ook: Nieuw attractiepark voor Benidorm geïnspireerd op Robin Hood

Dit vind je misschien ook leuk