Benidorm pionier in Europa met grootschalige dronetest

door admin
Benidorm pionier in Europa met grootschalige dronetest

Het strand van Levante was het toneel van deze indrukwekkende demonstratie, onderdeel van het Europese project U-ELCOME. In totaal 27 drones vlogen tegelijkertijd over de stad, die vanwege zijn unieke verticale stedelijke planning ook wel Beni-York wordt genoemd. De hoge concentratie wolkenkrabbers in Benidorm maakt het navigeren met drones complexer, wat de stad tot een ideale testlocatie maakt. Benidorm biedt ook een gevarieerde omgeving met bergachtige gebieden en open ruimtes zoals de stranden.

Doelen van U-ELCOME

Het U-ELCOME-project, een samenwerking tussen de publieke en private sector, streeft ernaar de eerste U-Space-diensten in Europa te integreren en te valideren. Dit initiatief is gericht op het ordenen en beheren van het luchtruim voor drones. Israel Quintanilla, professor aan de Universitat Politènica de València (UPV), benadrukt in 20Minutos het belang van coördinatie tussen de drones voor veilige en gesynchroniseerde vluchten.

Europese harmonisatie en veiligheid

Daniel García-Monteavaro, hoofd van de Afdeling Business Development van UAS bij ENAIRE, wijst op de harmonisatie binnen Europa die dit project nastreeft. “Spanje is het enige land dat tegelijkertijd projecten op verschillende platforms uitvoert”, voegt hij eraan toe. Burgemeester Toni Pérez van Benidorm ziet de dronevluchten als een stap naar de toekomst, waarbij drones ingezet kunnen worden voor goederentransport, noodhulp, eerste hulpoperaties en inspectiedoeleinden.

Benidorm als proeftuin voor dronegebruik

Benidorm is geen onbekende als het gaat om drone-experimenten. Al in 2016 werden de grondslagen gelegd voor de huidige Luchtvaarteenheid van de Lokale Politie. Begin 2020 werd de stedelijke omgeving van de Avenida de Bélgica gebruikt voor Vodafone 5G-vluchten, die als model dienden voor de Delorean-projectvluchten in 2021 en 2022. Ook werd afgelopen week het SONORA-project met dronevluchten in de stad getest.

Lees ook: Spaanse politie zet megadrone in bij patrouille- en bewakingssysteem

Dit vind je misschien ook leuk