Bespaar dure energie bij het gebruik van je zwembad in Spanje

door admin
Bespaar dure energie bij het gebruik van je zwembad in Spanje

Het enige wat je dan kunt doen om de financiële schade wat te beperken, is de prijsstijging accepteren en zoveel mogelijk besparen op je energieverbruik in het algemeen. Zet bijvoorbeeld je thermostaat een paar graden lager en trek een trui aan. Investeer in zuiniger kachels, zorg dat je huis goed is geïsoleerd en plaats zonnepanelen op je dak.

Wat je je misschien niet realiseert is dat je met een eigen zwembad ook veel energie verbruikt. En dan hebben we het niet alleen over de energie die het je kost om het te onderhouden. Het goede nieuws is dat op je zwembad best veel te besparen valt. Doe jezelf en je energierekening dus een plezier en lees door voor tips om te besparen op de energiekosten voor je zwembad in Spanje.  

Kies voor een automatische zwembadafdekking

Het afdekken van je zwembad levert je veel voordelen op. Zo verleng je het seizoen om te zwemmen. Het water blijft immers langer op een aangename zwemtemperatuur. Soms kan het tot wel 10º C schelen. Dankzij de afdekking koelt het water ’s nachts minder snel af. Heb je al een verwarmd zwembad, dan blijft het water onder een afdekking langer warm, zonder dat je er extra energie voor nodig hebt.

Een bijkomend voordeel is dat bladeren, stof en ander vuil niet in je zwembad terechtkomen. Dat scheelt weer stofzuigen. Bovendien wordt het filter minder snel vies en heeft de pomp dus minder werk. Daarbij heb je met minder direct zonlicht en vuil in het water ook minder chemicaliën nodig om je water te reinigen. Dat verlaagt de waterkosten, omdat het water in je zwembad langer goed blijft als je minder chemicaliën gebruikt. Tot slot voorkom je met een zwembadafdekking verdamping en hoef je het water minder vaak bij te vullen.

De voordelen van solarlamellen

Kies je voor een automatische zwembadafdekking met solarlamellen dan heb je nog meer voordelen naast een mogelijke energiebesparing van 30 tot 50%. Solarlamellen zijn transparante lamellen met een zwarte onderlaag. Die zwarte laag absorbeert de zonne-energie en geeft die af aan het water zodat het water verwarmd wordt. Gelijktijdig zorgt de lamel met luchtkamers voor een ideale isolatie die ervoor zorgt dat de warmte ‘s nachts behouden blijft. Op deze manier geven solarlamellen het zwembad een extra en gratis verwarming van 5 tot 7 ºC.

In Spanje kun je voor automatische zwembadafdekkingen met solarlamellen terecht bij het DeKobo van Nederlandse oprichters. Dit bedrijf verkoopt lamellen gemaakt van polycarbonaat. Dat materiaal vervormt pas bij 140ºC, terwijl het meer gangbare PVC dat al bij 78ºC doet. Polycarbonaat is bovendien slagvast en kan ook goed tegen lage temperaturen. De solarlamellen van exclusieve kwaliteit vormen daarom een ideale afdekking voor elk zwembad in elk klimaat. Voor binnenzwembaden heeft Dekobo transparante lamellen van polycarbonaat als interessant alternatief.

De zwarte onderlaag van de solarlamellen voorkomt ook algenvorming in het zwembad omdat de solarlamellen geen zonlicht doorlaten. Doordat er minder zonlicht in het zwembad komt kan het chloor niet verdampen. Daarmee verlaag je het gebruik van chemicaliën tot wel 68%. Voor een zwembad van 4 bij 8 meter betekent een afdekking dat je wel 56.000 liter water per jaar minder nodig hebt. Bovendien is een zwembad verwarmen zonder afdekking eigenlijk onverantwoord; je stookt als het ware met de deuren open!

Meer weten? Kijk snel op www.dekobo.es/nl voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk