Spanje eist publiekelijke excuses na kwetsende uitspraken Milei

door Elize van Loon
Milei Vox

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft de ambassadeur in Spanje, Roberto Bosch, ontboden op het hoofdkantoor van het ministerie. Spanje wil excuses van de leider van Argentinië, Javier Milei. De betrekkingen met Argentinië staan onder druk.

De verklaringen van de minister van Buitenlandse Zaken komen een dag nadat hij de Spaanse ambassadeur in Argentinië teruggeroepen had. Dit gebeurde nadat Milei de vrouw van de Spaanse premier Sánchez in Madrid beschuldigde van “corruptie”.  Milei was een van de sprekers op het evenement dat door Vox werd georganiseerd in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Extreemrechtse leiders

Bij de bijeenkomst zondag in Madrid waren ook extreemrechtse leiders als de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Franse politica Marine Le Pen aanwezig. Het evenement stond in het teken van de verkiezingen voor het Europees Parlement van 6 tot 9 juni. Volgens Vox woonden zo’n 11.000 mensen het evenement bij. Peilingen duiden erop dat uiterst rechts bij die verkiezingen fors zal winnen.

Naast zijn gewraakte uitspraak over de vrouw van premier Sánchez riep Milei het publiek op zich te verenigen “tegen het socialisme”. “Laten we niet toegeven aan het socialisme. Laten we het met meer moed onder ogen zien”, zei Milei onder andere. “We hebben niets te vrezen, want de overwinning hangt niet af van het aantal soldaten, maar van de krachten die voortkomen uit de hemel’.

Publiekelijke excuses

Zoals Albares uitlegde in een interview op La1, dat is opgepikt door Europa Press, zal hij de Argentijnse ambassadeur “persoonlijk” ontvangen. In dit soort gevallen is het gebruikelijk dat een andere hoge ambtenaar van het ministerie dat doet.

“Maandagochtend heb ik de Argentijnse ambassadeur (Javier Bosch) ontboden en ik zal hem de eis van publiekelijke excuses van Javier Milei overbrengen. We wachten op deze excuses. Komen die niet, dan zullen we daar naar handelen,” zei het hoofd van de Spaanse diplomatie.

Aan de andere kant gaf Albares toe dat als Milei’s uitspraken hadden plaatsgevonden in Buenos Aires en niet in Madrid tijdens het evenement georganiseerd door Vox “er natuurlijk een reactie zou zijn geweest. Maar, omdat het in Spanje gebeurde, is het buitengewoon ernstig. Verder benadrukte Albares dat Milei tijdens zijn bezoek aan Spanje niet langs zal gaan bij de Spaanse premier Sánchez of koning Felipe. Dit is gebruikelijk als een buitenlandse leider het land bezoekt, zeker als het om het eerste bezoek gaat.

Betrekkingen met Argentiniê onder druk

In een eerder interview op Cadena Ser liet de minister doorschemeren dat de betrekkingen met Argentinië zouden kunnen worden verbroken als Milei zich niet verontschuldigt. Albares noemt de woorden van Milei een “aanval” en “inmenging” in de interne politiek van Spanje. Milei verwees naar de familiekring van Sánchez op een evenement georganiseerd door Vox op zondag in Madrid. “Het is onacceptabel dat een zittende president die Spanje bezoekt, het land en de Spaanse premier beledigt”, zei hij verder. “

Dit vind je misschien ook leuk