Bezorgplatform Glovo Spanje opnieuw beboet met bijna 57 miljoen euro

door admin
Bezorgplatform Glovo Spanje opnieuw beboet met bijna 57 miljoen euro

De Spaanse arbeidsinspectie liet weten bezorgbedrijf Glovo te hebben beboet voor een totaalbedrag van 56,7 miljoen euro. In Spanje heeft het bedrijf al voor 205,3 miljoen euro aan boetes ontvangen, zo bevestigen bronnen van het Ministerie van Werkgelegenheid.

Riderwet zou werksituatie bezorgers in Spanje moeten verbeteren

In augustus 2021 keurde de Spaanse regering de zogenaamde ‘Riderwet’ goed die de werksituatie van bezorgers, zoals van Glovo en Uber, zou moeten reguleren. Vrijwel alle bezorgers werken namelijk als schijnzelfstandige, er is geen registratie van de gewerkte uren, ze hebben te maken met extreme onzekerheid over hun werk en hoeveel uren ze elke week kunnen werken en zijn vaak zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun vervoer.

Wat doet de Riderwet?

De voornaamste wijziging met de komst van de Riderwet is dat een werknemer wordt verondersteld een werknemer te zijn in plaats van een zelfstandige. De wet verplicht de werkgever dus om deze mensen in dienst te nemen wanneer zij met regelmaat worden ingezet voor het leveren van diensten. Spanje was het eerste EU-land dat dit deed na een baanbrekende juridische uitspraak. Toch lijkt de situatie voor deze bezorgers nog altijd nauwelijks verbeterd.

Waarvoor ontvangt Glovo deze boete?

De laatste sanctie van 56,7 miljoen euro, die onlangs werd opgelegd aan Glovo Madrid, is omdat het bedrijf nog altijd 7.022 schijnzelfstandigen in dienst heeft. Hiervoor krijgt Glovo een boete van bijna 52 miljoen euro omdat deze mensen niet zijn ingeschreven in het sociale zekerheidsstelsel en omdat Glovo hun sociale zekerheidspremies niet heeft betaald. De resterende boete is voor het feit dat Glovo 813 buitenlandse mensen zonder werkvergunning op illegale en onregelmatige basis werk geeft.

Zoals gezegd is dit niet de eerste keer dat Glovo is beboet. In totaal zijn er boetes uitgeschreven voor bij elkaar 205,3 miljoen euro vanwege het niet naleven van de Riderwet. Tot op heden zijn er 37.348 mensen de dupe van alle overtredingen van het bezorgplatform. Glovo liet aan de Spaanse krant RTVE.es weten dat het merendeel van de sancties al dateren van vóór de inwerkingtreding van de Riderwet.

Dit vind je misschien ook leuk