Bier in Spanje blijft lekker goedkoop

door admin
bierprijzen

Bier hoort bij de meest genuttigde dranken in Europa. Spanjaarden houden er ook wel van. Al staat Spanje in Europa met 54 liter per persoon op de 9e plaats van landen met de grootste bierdrinkers. Dat zal niet in de laatste plaats te danken zijn aan de prijs van bier. Die ligt in Spanje lager dan in andere vakantielanden zoals Frankrijk, Italië en Griekenland.

In Europese restaurants kost een biertje gemiddeld 3,87 euro per halve liter (binnenlands bier). Noorwegen is het duurste land om bier te drinken met een prijs van 8,50 euro. Daarentegen hoef je in Portugal niet van de bierprijs te schrikken: een halve liter bier kost daar gemiddeld 2,50 euro. Het onderzoek werd uitgevoerd door FerryGoGo. Zij zochten de prijs van een biertje uit omdat deze vaak een goede voorspeller is van de prijs van de horeca in het algemeen in een land. Dus als je voordelig op vakantie wil, kan dit een goede graadmeter zijn.

Goedkoopste bier 95 cent

Op basis van cijfers van Numbeo is gekeken naar 35 Europese landen. Uit de analyse van FerryGoGo komt onder meer de gemiddelde bierprijs van 3,87 euro voor een halve liter in een restaurant in Europa naar voren. Naast Noorwegen (€8,50) zijn ook Zwitserland (€7,24) en Finland (€7,-) uitschieters waar je behoorlijk in de buidel moet tasten voor een groot biertje. De goedkoopste landen wat de bierprijs betreft, zijn niet de meestgekozen vakantiebestemmingen. Dat zijn Bosnië Herzegovina en Oekraïne met respectievelijk 1,79 euro, 1,53 euro en 95 cent. In Spanje kost een halve liter bier gemiddeld 2,80 euro. Daarmee staat het land op plek 22 van de 34. In Nederland betaal je iets minder dan het dubbele met 5 euro en België doet het beter met 4 euro per halve liter bier.

Andere bierweetjes

En welk bier bestellen Spanjaarden dan het liefst? Uit een ander onderzoek blijkt dat Estrella Galicia het meest wordt gedronken in het algemeen, dus niet gespecificeerd is of dat thuis of uit is. Daarna volgt Mahou. Bierexpert Jorge Heleno geeft ook de voorkeur aan het bier uit Galicië vanwege zijn lichte body, medium-lage zoetheid en aanhoudende bitterheid. Hij vindt het bier iets robuuster dan Mahou.

Een ander onderzoek vond uit dat Madrid de beste Europese stad is van 70 onderzochte steden om bier te drinken. De conclusie werd gedaan op basis van parameters als de kenmerken van de bars in de stad, de kwaliteit en prijs van de bieren en de impact die de stad heeft op sociale netwerken. Valencia kwam op deze lijst als 6e uit de bus.

94% van de bierconsumptie buitenshuis vindt in Spanje plaats in een sociale context.Daarmee is het de meest geconsumeerde koude drank in de horeca. In feite kan het tussen de 25% en 40% van de omzet van bars uitmaken, vooral in de kleinere bars. Volgens gegevens van het ministerie is bijna 13% van het door Spanjaarden geconsumeerde bier was in 2022 alcoholvrij, een toename van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lees ook: Het beste supermarktbier in Spanje kost veel minder dan een euro

Dit vind je misschien ook leuk