Bijzonder in Spanje: Bruine beer met vier jongen

door admin
Bijzonder in Spanje: Bruine beer met vier jongen

De Stichting Bruine Beer meldt het feit verheugd op haar Facebookpagina en noemt het zien van de beer met vier jongen “uitstekend nieuws“. Het is ook de eerste keer dat zoiets is “gedocumenteerd in het Cantabrisch gebergte”. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Spanje grotendeels in de regio Asturias.

De ongebruikelijke berenfamilie werd volgens informatie van de stichting “in september voor het eerst gezien op een weg in West-Cantabrië door inwoners van de gebied. Later werden de dieren in perfecte staat gelokaliseerd door een agent van de Berenpatrouille van het Prinsdom. Deze heeft het destijds aan de stichting Bruine Beer bevestigd.

De welpen zijn te zien met hun moederbeer op beelden van een bewakingsvideo. Deze beelden zijn voor de stichting Bruine Beer “een mijlpaal in de reproductie van de Cantabrische beren”.

De gemiddelde worpgrootte van 1989 tot 2018 in de westelijke sector van het Cantabrisch gebergte was 1,9 pups. De nesten waren tot nu toe tussen de één en drie jongen en meer dan de helft ervan, 55,6%, bestaat uit twee welpjes.

Bekijk ook: Verrassend dierlijk bezoek in centrum van Noord-Spaanse stad

De stichting wijst erop dat meer gedetailleerde informatie over de nesten van Cantabrische beren te vinden is in hoofdstuk 1 van het boek ‘Cantabrische beren: demografie, coëxistentie en natuurbehouduitdagingen’, dat via deze link (in het Spaans) gratis kan worden gedownload. 

Bekijk ook: Spanje derde beste wildlife vakantiebestemming van Europa 

Dit vind je misschien ook leuk