Bioscopen en theaters in Spanje nog niet hersteld na Covid-pandemie

door admin
Bioscopen en theaters in Spanje nog niet hersteld na Covid-pandemie

Spaanse bioscopen en theaters ontvangen nog steeds niet het aantal bezoekers van vóór de Covid-pandemie. Alleen concerten wisten de cijfers van voor 2020 te overtreffen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Spaanse Bond voor Auteurs en Schrijvers (SGAE). Die meldt ook dat de groei in concertbezoekers van 10% vooral zit in festivals.

Ondanks dat de cijfers nog steeds niet op het niveau van voor de pandemie zitten, groeide de culturele sector ten opzichte van 2022.  Hoewel live-shows in 2022 maar liefst 89% meer bezoekers trokken dan in 2021, bleven de cijfers van klassieke muziek, uitvoerende kunsten en de bioscoop ook dalen. Deze daling was van maar liefst 40% ten opzichte van 2019.

Uitvoerende kunsten

Uitvoerende kunsten hebben in 2022 wel wat herstel meegemaakt, waarbij het aantal optredens en de opkomst gestegen waren met 18,7% en 29,8% respectievelijk. De bruto-inkomsten stegen ook met 37,9%. Deze cijfers bleven echter lager dan in 2019. Het aantal shows ten opzichte van voor de pandemie is gedaald met 14,6%. Ook is het aantal toeschouwers en bruto-inkomsten gedaald met respectievelijk 47,4% en 38,3%.

Rubén Gutiérrez, voorzitter van de SGAE, verklaart dat zowel de uitvoerende kunsten als klassieke muziek dat een stijging in het aantal optredens nog voor een stijging in het aantal bezoekers en bruto-inkomen komt. Ook stelt hij dat het nodig is dat de overheid het publiek stimuleert om die optredens te bezoeken.

Meer publiek naar live concerten

Dit fenomeen kwam niet voor met live concerten van populaire muziek, waarbij er een stijging van 51,4% in het aantal concerten te zien was. Dat zijn in totaal bijna 98.000 concerten. Deze concerten trokken maar liefst twee keer het aantal bezoekers en haalden ook nog drie keer zoveel geld binnen als voorheen.

Vergeleken met de cijfers van voor de pandemie, is er ook een stijging te zien van het aantal concerten (7,5%) en bruto-inkomen (10%). Het aantal bezoekers was wel gedaald met 11,8%. Gutiérrez stelt dat het feit dat er meer grote muziekfestivals zijn als alternatief voor standaard-concerten een verklaring is voor deze daling.

Positieve ontwikkeling voor Spaanse muziekmarkt

De Spaanse muziekmarkt heeft in 2022 een positieve ontwikkeling meegemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van Promusicae, de Spaanse bond voor muziekproducenten. Het totale inkomen van deze industrie is 461,99 miljoen euro, 12,4% meer dan het jaar daarvoor. Het overgrote deel hiervan komt van streaming, wat 340,33 miljoen euro opleverde. Meer dan de helft van de Spaanse bevolking maakt gebruik van muziekstreamingdiensten.

Opvallend is dat qua fysieke muziekverkoop, het aantal lp’s dat over de toonbank is gegaan wederom is gestegen. Volgens Gutiérrez bewijst deze stijging dat dit geen restmarkt is.

Bioscoopbezoek nog lang niet op pre-pandemisch niveau

Als het om bioscoopbezoek gaat, is hetzelfde fenomeen te zien zoals bij concerten en uitvoerende kunsten; cijfers die beter zijn dan 2021, maar nog lang niet bij het niveau van voor de pandemie. Er zijn 35,5% meer voorstellingen, 44,2% meer bezoekers en 47,9% meer bruto-inkomen vergeleken met 2021. Maar als deze cijfers vergeleken worden met 2019, is te zien dat er 16,4% minder voorstellingen zijn, 43,3% minder bezoekers en 40,2% minder bruto-inkomen. In 2022, was het gemiddelde aantal verkochte bioscoopkaartjes 1,24, waarbij elke Spanjaard gemiddeld 7,70 euro per persoon uitgaf.

Televisie

Spanjaarden kijken gemiddeld minder televisie. Per persoon en per dag kijken ze in 2022 183 minuten minder televisie. Vergeleken met het jaar daarvoor, was die daling maar 22 minuten. Wel wordt er meer radio geluisterd, 2 minuten meer vergeleken met 2021. Ook is aantal huishoudens dat geabonneerd is op betaalde televisie gestegen, naar 68,7% van het totaal.

Groei voor videogamesector

De nieuwste vorm van media, de videogamesector, heeft maar liefst 2 miljard euro verdiend. Dit is een stijging van 12,1% vergeleken met 2012. Deze sector bevindt zich in een goede staat, zowel fysiek als digitaal. 

Dit vind je misschien ook leuk