Bosbrand aan de Costa del Sol leidt tot evacuatie 300 personen

door admin
Bosbrand aan de Costa del Sol leidt tot evacuatie 300 personen

Sinds de vroege uren van zondag woedt er een brand in de omgeving van Venta de los Condes in Mijas Pueblo (Malaga). De brandweer heeft uit voorzorg 300 mensen uit verschillende urbanisatie geëvacueerd.

Het gaat om de woonwijken Rincón del Hinojal, Lomas del Flamenco, en het noordelijke deel van Urbanización Mijas Golf (Condesa, Lago Mar Golf, Golf Zenit en Pueblo Mijitas). Aan de overige bewoners van Mijas Golf wordt geadviseerd binnen te blijven vanwege de rook.

De brand, geclassificeerd als niveau één, heeft ook de sluiting van de A-387 weg tussen de kilometers 0 en 9,5 veroorzaakt. Dat heeft geleid tot de evacuatie van honderden mensen uit de wijk Valtocado. Het gemeentehuis heeft een opvangcentrum ingericht in de sportfaciliteit van Osunillas. De autoriteiten benadrukken dat de bewoners nog niet naar hun huizen kunnen terugkeren en zich moeten houden aan officiële aanwijzingen en informatie.

Harde wind

De sterke wind in het gebied, met windstoten van 80 kilometer per uur, vormt een belangrijke hindernis in de strijd tegen de brand, die zich met een hoge snelheid verspreidt. Het Infoca, de bosbrandbestrijdingsdienst van Andalusië, rapporteert dat de brand actief blijft.

Om de brand te bestrijden zijn uitgebreide middelen ingezet, waaronder twee zware en een lichte helikopter, twee amfibievliegtuigen, een vliegtuig voor grondlading, 84 grondtroepen (bosbrandweermannen), vijf brandweerwagens en een medische eenheid. Het noodnummer 112 heeft honderden oproepen ontvangen over rook en vlammen in de getroffen gebied.

Patricia Navarro, de regionale afgevaardigde van de Andalusische regering in Málaga, heeft de situatie opgeschaald naar niveau één, wat verdere evacuaties noodzakelijk maakte.

Rond 10.45 uur meldden Navarro en de burgemeester van Mijas, Ana Mata, dat bijna 200 mensen, waaronder brandweerlieden en andere hulpdiensten, betrokken zijn bij de bestrijding van de brand. Ze riepen op tot kalmte en voorzichtigheid onder de bevolking​​. Rond 16 uur communiceerde de bosbrandenbestrijdingsdienst dat de evolutie van de brand ‘gunstig’ is. 

Dit vind je misschien ook leuk