VILLENA – In de schatkamer van de Spaanse geschiedenis is een opmerkelijke ontdekking gedaan door archeologen. Tussen de gouden relikwieën van een schat die meer dan 3.000 jaar oud is, zijn juwelen gevonden die gemaakt zijn van ijzer afkomstig uit meteorieten.
Deze vondst, die plaatsvond vlakbij Alicante, werpt nieuw licht op de metaalbewerkingstechnieken van onze voorouders, lang voordat het ijzertijdperk in Spanje aanbrak.
De schat van Villena
Deze bijzondere schat, bekend als de “schat van Villena”, werd al in 1963 ontdekt en bestaat uit 66 objecten. Archeologen prijzen de collectie als een bewijs van de geavanceerde smeedkunsten die al in de late bronstijd bestonden. Dat was grofweg tussen 1500 en 800 jaar voor onze jaartelling. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat twee van deze objecten – een armband en een halve bol, vermoedelijk onderdeel van een zwaard of staf – versierd zijn met ijzer.
Buitenaardse oorsprong
Wat deze vondst zo uitzonderlijk maakt, is het feit dat ijzer 3.000 jaar geleden nog niet voorkwam in de Spaanse bodem. Het ijzer voor deze juwelen kwam uit de ruimte. Daar terechtgekomen door meteorieten die in het gebied insloegen. Dit ijzer heeft een veel hoger ijzergehalte dan het ijzer dat natuurlijk op aarde voorkomt. Dankzij deze unieke samenstelling konden de archeologen vaststellen dat de objecten dateren uit de periode 1400 tot 1200 voor Christus, ruim voor de start van het ijzertijdperk rond 850 voor Christus.
Niet uniek, wel zeldzaam
Deze ‘buitenaardse’ objecten zijn niet uniek in de wereldgeschiedenis. Vergelijkbare vondsten zijn gedaan in het graf van de Egyptische farao Toetanchamon. Daar werd een mes met een hoog nikkelgehalte – eveneens een indicatie van meteoritisch ijzer – gevonden. Dergelijke objecten gaven de oude Egyptenaren een aanzienlijke technologische voorsprong, waarmee ze hun rijk konden opbouwen en uitbreiden.
In Europa zijn dergelijke ijzeren voorwerpen echter nog niet eerder aangetroffen. De corrosie die ijzeren objecten aantast, maakt het moeilijk om ze te dateren. De Spaanse onderzoekers hebben hun bevindingen daarom laten bevestigen met behulp van geavanceerde onderzoekstechnieken.
De schat van Villena wordt vanwege zijn enorme waarde bewaard in een gepantserde vitrine in het archeologisch museum van de stad.
Lees ook: Barcelona was historische chocoladecentrum, blijkt uit vondst archeologen