Canariërs richten anti-toerisme sentiment op makelaars voor buitenlanders

door admin

Op sociale media richten op dit moment inwoners van de Canarische Eilanden hun ongenoegen over het overtoerisme nu op makelaars die vooral buitenlandse klanten bedienen. De aanleiding wordt gevormd door een makelaar die op een billboard speciale financieringsmogelijkheden voor niet-ingezetenen benadrukte.

Een van de belangrijkste motoren achter de massale protesten tegen het toeristische model op de Canarische Eilanden is de problemen die veel bewoners ondervinden bij het vinden van een woning. Makelaar Getaway Real Estate plaatste een billboard voor een nieuwe promotie van 53 woningen in Arguineguín, in de toeristische gemeente Mogán (Gran Canaria). Daarop werden vooral de financieringsmogelijkheden voor buitenlanders benadrukt. “Financiering tot 70% van woningen voor niet-ingezetenen,” stond er in het Spaans en Engels op het billboard. Dat leidde tot een golf van verontwaardiging en zelfs vandalisme met zwarte spuitverf.

Reacties op sociale media en bedreigingen

Op X uitte gebruiker @redbentejuí zijn frustratie: “Ze adverteren hun voordelen voor niet-ingezetenen omdat ze weten dat een werknemer die hier woont, nooit toegang zal hebben.” Volgens de krant La Provincia bleef de verontwaardiging niet beperkt tot sociale media. Het bedrijf ontving ook anonieme telefoontjes met verbale aanvallen. “We zijn uitgescholden en kregen allerlei beschuldigingen,” klaagde María Jiménez, de directeur van de makelaardij, die verrast was door de hevige reacties.

 

Verduidelijking van de makelaar

In een reactie aan de genoemde krant benadrukte Jiménez dathaar bedrijf de woningen “aan iedereen” wverkoopt. Spanjaarden kunnen zelfs kredieten krijgen voor de financiering van 80% tot 100% van de aankoop. “We gingen ervan uit dat dit bekend was,” voegde ze toe. Ze meldde verder dat al 42 van de 53 woningen zijn verkocht. Hiervan gingen slechts twee naar buitenlanders, waarvan een met dubbele nationaliteit. “Onze klant is degene die komt en betaalt, of het nu met eigen geld is of met dat van de bank, hun nationaliteit maakt ons niet uit,” concludeerde ze.

Een groeiend probleem

De situatie in de Canarische Eilanden weerspiegelt een groeiend probleem in toeristische gebieden. De lokale bevolking heeft het daar steeds moeilijker om betaalbare huisvesting te vinden. Terwijl de vraag naar woningen voor toeristen en buitenlandse kopers stijgt, worden de prijzen opgedreven, waardoor het voor lokale inwoners steeds moeilijker wordt om een huis te bemachtigen. Ook de nieuwe Huisvestingswet werkt niet mee. Huiseigenaren omzeilen bepaalde bepalingen in de nieuwe wet door van lange termijnverhuur over te stappen op korte termijnverhuur. Zo vermijden ze bijvoorbeeld prijsregulering of ongewenste verlengingen van huurcontracten.

Lees ook: Historische demonstratie tegen massatoerisme op Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk