Cascamorras 2023: Oeroude folklore in kleurrijke tocht van Guadix naar Baza

door admin
Cascamorras 2023: Oeroude folklore in kleurrijke tocht van Guadix naar Baza

Dit jaar heeft David Marcoz Ramírez de eer om in de rol van de Cascamorras te duiken, de legendarische boef wiens missie het is om een heilig beeld uit Baza te stelen en terug te brengen naar Guadix.

Gekleed in een oogverblindend narrenpak, vertrok Ramírez woensdaggochtend vanuit Guadix. Hij werd vergezeld door honderden, zo niet duizenden mensen die de 46 kilometer tussen de twee dorpen vol enthousiasme aflegden. Het spektakel is niets minder dan een veldslag van verf, olie, en water, waarbij beide dorpen alles uit de kast halen om hun eer hoog te houden.

Verf en brandende olie

“De energie is onbeschrijfelijk. Iedereen is hier zo toegewijd en gepassioneerd,” zei Ramírez terwijl hij zijn weg zocht door de smalle straten van Baza. De lokale bewoners gunden hem en zijn volgers geen gemakkelijke doorgang. Emmers verf en brandende olie werden zonder pardon van balkons gegooid, alsof het middeleeuwse belegeringen waren.

Het feest vindt zijn oorsprong in een legende van een arbeider uit Guadix die een beeld van de Maagd Maria ontdekte in Baza. De arbeider probeerde het beeld mee terug te nemen naar zijn dorp, maar de bewoners van Baza waren daar natuurlijk niet zo blij mee. Sindsdien wordt het verhaal elk jaar nagespeeld met een moderne twist.

Na drie dagen van rennen, gooien en ontwijken, zullen Ramírez en zijn legioen het uiteindelijk opgeven om op 9 september weer terug te keren naar Guadix. Daar tonen vervolgens de inwoners van Guadix, net als hun rivalen in Baza, hun ongenoegen over de mislukte missie. Het gevolg: meer verf en olie die door de lucht vliegen, maar wel in de vorm van een thuiswedstrijd.

Belangrijk cultureel erfgoed

De feestelijke traditie blijft een belangrijk en uniek cultureel erfgoed voor de regio. “Het gaat niet alleen om het winnen,” zegt een uitgeputte maar nog steeds glimlachende Ramírez, “het gaat om de gemeenschapszin, de geschiedenis en het ongelooflijke plezier dat we met z’n allen beleven.” In deze oeroude strijd is één ding zeker: er komt altijd een volgende Cascamorras die het opnieuw zal proberen. 

Dit vind je misschien ook leuk