Catalaanse industrie staakt productie bij verdere waterbeperkingen

door admin
Catalaanse industrie staakt productie bij verdere waterbeperkingen

De beperking treft daarmee 5,9 miljoen personen. Bovendien wordt verwacht dat de waterrekeningen vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar zullen stijgen. Het bestuur van het stedelijk gebied van Barcelona (AMB) heeft in november de eerste stap goedgekeurd om de drinkwatertarieven voor 2024 te actualiseren. Die actualisering zal in maart volgend jaar van kracht gaan.

De stijging is te wijten aan de stijging van de energiekosten voor de waterproductie, maar ook aan de hogere kosten van elektriciteit en de slechtere waterkwaliteit als gevolg van droogte en verminderde onsumptie. De tariefverhoging treft 23 gemeenten in de omgeving, met een gemiddelde stijging van 2,5 euro per huishouden.

Deze omstandigheden hebben geleid tot grote zorgen binnen de Catalaanse industrie over de mogelijke gevolgen als de waterbeperkingen verder worden aangescherpt.

Industrie staat voor groot dilemma

Verschillende experts hebben aangegeven dat de Catalaanse industrie mogelijk gedwongen wordt om de productie te verminderen of zelfs volledig stil te leggen. Deze maatregelen zouden vooral invloed hebben op sectoren die intensief water gebruiken en waarbij water een cruciaal element is voor de eindproducten.

Joan Tristany, algemeen directeur van de industriële werkgeversorganisatie Amec, licht toe dat de waterbeperkingen de industrie in het algemeen zullen raken. Hij benadrukt dat het vooral belangrijk is om te zien hoe strikt deze beperkingen zullen zijn.

Industrie en watergebruik

De industrie gebruikt water op twee hoofdgebieden: in productieprocessen en in het eindproduct. Volgens Tristany zijn het vooral de sectoren die water gebruiken in hun eindproducten die het zwaarst getroffen zullen worden door de waterbeperkingen. Dit kan leiden tot significante verstoringen in de productie en mogelijk zelfs tot volledige stilstand in sommige bedrijfstakken.

Het is niet bekend hoe lang de waterrestricties aan zullen houden. Op de vraag naar hoe lang er waterreserves zullen zijn, antwoordde minister Mascort van Klimaatactie, Voedsel en Plattelandsagenda dat zij van plan zijn het “zo veel mogelijk te rekken”. Bovendien riep hij op tot individuele betrokkenheid van iedereen.

Lees ook: Andalusië bereidt havens voor op komst schepen vol water

Dit vind je misschien ook leuk