Catalaanse leiders verlaten gevangenis na gratie Spaanse koning

door admin
Catalaanse leiders verlaten gevangenis na gratie Spaanse koning

Dinsdagmiddag werd de gratieverlening van premier Sánchez en koning Felipe VI bekrachtigd door een vermelding in de Staatscourant van Spanje (BOE). Woensdagmiddag om 12.00 uur hebben de Catalaanse leiders de gevangenis al verlaten.

Negen Catalaanse leiders vrijgelaten uit drie gevangenissen

Zeven Catalaanse politici konden woensdagmiddag de Lledoners-gevangenis verlaten, waaronder Oriol Junqueras, de voormalige vice-premier van de Catalaanse regioregering. Carme Forcadell verliet deze ochtend de vrouwengevangenis in Barcelona en voormalig minister Dolors Bassa werd in Figueras vrijgelaten.

Illegaal referendum reden tot jarenlange gevangenisstraffen

In 2019 werden de negen politici veroordeeld voor het organiseren van een illegaal referendum voor een onafhankelijk Catalonië. Door Spanje werd dit gezien als hoogverraad en ze werden dan ook veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 9 en 13 jaar. De toenmalige premier van Catalonië, Carles Puigdemont, vluchtte het land uit en leeft sindsdien in ballingschap in België.

Verzoeningspoging tussen Catalonië en Spanje

Premier Sánchez liet weten dat de gratieverlening een soort verzoeningspoging is van zijn kant in de hoop in gesprek te gaan met Catalonië. “We willen hiermee een eind maken aan verdeling en confrontatie tussen Catalonië en Spanje.”

Een van de belangrijkste voorwaarden voor de gratieverlening is dat de oud-politici geen politieke functie in het openbaar meer mogen uitoefenen. Als ze opnieuw een ernstig misdrijf of een opzettelijke overtreding begaan dan moeten ze alsnog hun gevangenisstraf uitzitten.

Stoppen oud-politici met strijd voor onafhankelijk Catalonië?

Of de vrijgelaten Catalaanse oud-politici zich hieraan zullen houden, is nog maar de vraag. Toen Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart vanmiddag de Lledoners-gevangenis verlieten, toonden zij een spandoek met de tekst ‘Freedom for Catalonia’. Junqueras: “Nu we uit de gevangenis zijn, verandert er niets. We gaan door en blijven strijden voor de onafhankelijkheid.” zo schreef de Spaanse krant COPE.es op woensdag.

Of de verzoeningspoging van Pedro Sánchez naar de Catalaanse leiders zal slagen, is nog verre van zeker.

Dit vind je misschien ook leuk